RIZIČNE SVADBE, ROĐENDANI, PA I DŽENAZE – Koliko će nam u budućnosti korona virus promeniti život

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Proslave, putovanja, kao i svaki drugi vid masovnog okupljanja, trebalo bi svesti na minimum. Masku je potrebno nositi sa sobom svuda, kao i dezinfekciono sredstvo. Trebalo bi izbegavati grljenje, ljubljenje i pozdravljanje, a na poslu ili nekom skupu neophodno je držati preporučenu distancu.

TFZJUTZU567574

{module Oglas 2019 – U članku 1}

To je ono što je potrebno primenjivati u narednom periodu sve dok ne budemo zaustavili virus korona, objašnjavaju epidemiolozi za “Blic”.

Virus cirkuliše, on nije smanjio svoju virulentnost, nije ojačao niti oslabio, a naše ponašanje diktiraće i broj novozaraženih. Istraživanja su pokazala da su barovi, klubovi, stadioni, masovni koncerti mesta visokog rizika od zaražavanja. Ručak u restoranu u zatvorenom može predstavljati rizik, kao i odlazak u teretanu, ali i mesta gde se obavlja bogosluženje sa velikim brojem vernika. Mesta visokog rizika su i avioni, prevoz, odlazak u bioskop, ali i konzumiranje hrane sa švedskog stola.

Dakle, ako želite u crkvu, obavezno stavite masku, a što tiče odlaska u restoran, birajte bašte i ručak na otvorenom, pokazalo je istraživanje.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objasnio je za “Blic” da virus i dalje cirkuliše i da neke navike zaista moramo menjati.

– Virus je sa nama, a koliko dugo će to ostati, da li će to biti godinu dana ili nešto kraće, to još uvek ne možemo da tvrdimo. Vakcina tu igra veliku ulogu, ali sa tim ne treba žuriti jer zna se koliko je vremena potrebno da ona bude spremna za široku upotrebu. Trebalo bi da se ponašamo kao da smo svi pozitivni, da nosimo maske u zatvorenom, da menjamo navike, nema ljubljenja, grljenja kada nekog sretnemo, da odložimo slavlja i da pratimo i poštujemo mere koje se preporučuju u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom – kaže profesor Tiodorović.

Ništa više nije isto, a ono što bi svako od nas trebalo da uradi jeste da brine kako o sebi tako i o drugima. Virus cirkuliše i kod mnogih ne daje nikakve simptome, a to znači da svako može biti virusonoša i ugroziti nekog drugog.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Četiri parametra

Epidemiolog dr Sonja Novak objašnjava za “Blic” da je korona tu i da od nas zahteva da joj se prilagodimo promenom ponašanja. Kako objašnjava, postoje četiri parametra procene rizika, a rizik raste u odnosu na to gde se nalazimo, da li smo u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

– U kakvom smo riziku, zavisi da li smo u kafiću, restoranu, baru, noćnom klubu, ili smo na otvorenom gde sedimo sa prijateljima u bašti nekog kafića na metar distance. To je taj prostor koji nam definiše rizik. Svako od nas bi trebalo u narednih godinu dana ili koliko god je potrebno, da razmišlja o rizicima kojima se izlaže. Drugi parametar je dužina interakcije sa nekom osobom, znači ako je neko u potencijalnom riziku, ako je duže sa nekim u kontaktu od deset minuta, ta osoba mora da ima masku. Treći parametar je gužva, da izbegavamo gužvu bilo da smo u zatvorenom ili otvorenom prostoru – objašnjava dr Novak.

Kako epidemiolozi savetuju, u narednom periodu svakako treba izbegavati gužvu, i napominju da ne treba zaboraviti da je koncentracija virusa u zatvorenom prostoru visoka, zbog čega se i insistira na nošenju maski i držanju distance. Boravak na otvorenom je pak drugačiji, ali koliki je stepen rizika zavisi i od gužve, ali i od dužine interakcije sa drugim osobama.

– Nije svejedno da li je neko ko je inficiran samo prošao pored vas ili ste sa njim sedeli na manje od jednog metra i razgovarali, jer četvrti parametar je govor. Rizične su te forsirane akcije, vikanje, pevanje i naravno kijanje i kašljanje koje se može dogoditi tokom razgovora. Toga imamo na stadionima, ali i na koncertima, zato je odlazak potencijalno rizičan ako ne postoji distanca i mera zaštite. Maske, dezinfekcija, distanca, sa tim moramo naučiti da živimo u narednom periodu – objašnjava dr Novak.

Novi vid druženja

– Roštiljajte u dvorištu, družite se s prijateljima, uživajte na otvorenom, ali sedite na određenoj distanci. Svako prisno druženje u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi naravno povećava rizik. Odložite sve veće skupove koje ste planirali, naročito u zatvorenom prostoru, jer tako moramo razmišljati – dodaje dr Novak.

Iako su fudbal i košarka sportovi umereno visokog rizika od zaražavanja, tenis ili vožnja bicikla su sportovi kojima se možete baviti jer je šansa da se zarazite na taj način mala.

Putovanje avionom, odlazak u inostranstvo, kao i prisnije druženje na putovanjima povećava rizik od zaražavanja. Trenutno smo u sezoni godišnjih odmora, zato se savetuje da je potrebno letovati u svojoj zemlji. Dakle, zaboravite daleke destinacije.

– Ove godine najbolje je, ali i najispravnije boraviti u svojoj zemlji. Planina, banja, uz poštovanje mera zaštite, ali i odlazak na selo je preporuka – izjavio je nedavno epidemiolog Tiodorović za “Blic”.

Rizična slavlja

Odlazak na venčanje ili rođendan, pa čak i na sahranu predstavlja veliki rizik. Zato je važno u narednom periodu zaboraviti na pozivanje velikog broja ljudi, o bilo kojoj prilici da se radi.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov kaže za “Blic” da je neophodno hraniti se zdravo, odbaciti sve što organizmu smeta i boraviti na svežem vazduhu.

– Uvek savetujem vitamin D, koji nam je neophodan u ovim mesecima borbe. Imunitet je ključan kada su epidemije u pitanju – kaže imunolog dr Kamenov.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker