REHABILITUJU GA I PORED SVIH ZVERSTAVA – Nikola Kalabić je ZLOČINAC OGREZAO U KRVI: Ovo su njegova najjezivija nedela

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Viši sud u Valjevu po drugi put je doneo odluku da rehabilituje četničkog komandanta Nikole Kalabića iako istorijski podaci ukazuju da su njegove jedinice izvršile jeziva zverstva nad srpskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu poput masakra u selu Drugovac kod Smederava, zatim pokolja u Vraniću i Kopljaru kod Aranđelovca ili ubistva Darinke Radović i njene dve ćerke samo zato što je pružala utočište partizanima?!

Simptomatično je da proces rehabilitacije Kalabića traje punih deset godina i da u tom periodu isti sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović dva puta donosi rešenje o njegovoj rehabilitaciji iako mu je 2018. godine već jednom Apelacioni sud u Beogradu ukinuo to rešenje na žalbu višeg javnog tužioca.

To što je Kalabić nakon Drugog svetkog rata, najpre, rehabilitovan kao svedok saradnik u službi hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, a potom i ubijen bez fer suđenja ne znači da nije bio ratni zločinac ogrezao u krvi. To je svih ovih decenija potvrdila istoriografija, a “Blic” izdvaja nekoliko najmonstruozniji zločina za koje je Kalabić ili direktno odgovoran ili po komandoj odgovornosti.

Masakr u selu Drugovac kod Smedereva

Jedan od svedoka na suđenju u postupku po zahtevu za rehabilitaciju Kalabića bio je istoričar Milan Radanović, zaposlen u Arhivu Srba u Hrvatskoj pri Srpskom narodnom vijeću, autor je knjige „Kazna i zločin ‒ snage kolaboracije u Srbiji”, koja govori o zločinima i četnika i partizana u Drugom svetskom ratu. Radanović je na suđenju izjavio da zločin u selu Drugovac u blizini Smederevo, 29. aprila 1944. godine, predstavlja najmasovnije ubistvo srpskog stanovništva tokom Drugog svetskog rata koje su počinili četnici u jednom danu.

Pozivajući se na istraživanja istoričara Nemanje Devića, Radanović je naveo da su u napadu na Drugovac učestvovale dve brigade korpusa Gorske garde ‒ Prva (Oplenačka) i Četvrta (Kosmajska), kao i delovi Smederevskog i Avalskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO). Kako je rekao, obe brigade su bile podređene štabu korpusa Gorske garde kojim je komandovao Nikola Kalabić

‒ Malobrojnije partizanske snage iz Drugovca su se povukle iz sela… U selo su ušli pripadnici JVuO, ubijena su 72 stanovnika, zapaljeno oko 120 kuća i opljačkano gotovo celo selo. U literaturi se navodi da je iz pušaka ubijen 41 stanovnik, da je 24 meštana zaklano, troje umrlo od batinanja, a četvoro izgorelo u zapaljenoj kući ‒ naglasio je Radanović.

Istoričar je dodao da su, prema njegovoj evidenciji, od leta 1943. do kraja leta 1944. godine pripadnici korpusa Gorske garde počinili više od 15 masovnih zločina na tlu Šumadije.

Radanović je naveo da lično misli da nije bilo moguće da jedinice korpusa Gorske garde deluju mimo saznanja i naredbi štaba Gorske garde odnosno Kalabića.

Pokolj u Vraniću

Jedna od najjezivijih zločina pripadnika četničkog pokreta nad srpskim stanovništvom dogodio se na drugi dan Svetog Nikolu 1943. godine u beogradskom naselju Vranić. Tokom noći između 20. i 21. decembra Prvi bataljon Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO izvršio je masakr civila u kojem je ubijeno 67 meštana, uglavnom žena i dece u 14 kuća zbog toga što su bili osumnjičeni za održavanje veze sa partizanima.

Profesor Duško Radosavljević, predsednik Saveza Antifašista Vojvodine podvlači da je Kalabić bio direktni ubica u tom zločinu.

-On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gde su poklani svi, starosti od 4 meseca do 90 godina. To je naučna fantastika… Zašto je to uradio? Iz obesti – apostrofira Radosavljević.

Zločin na Darinkom iz Rajkovca

Istoričar Predrag Marković ističe da Kalabić je bio model četnika kakvim su ih komunisti u posleratnim godinama predstavljali.

– Osim u kafanskim pesmama, gde se on to pokazao kao junak? Samo je užasan zločin nad Darinkom iz Rajkovca dovoljan da se Gorska garda proglasi zločinačkom. Reč je o slučaju Darinke Radović, kojoj su četnici 1943. godine zbog pružanja utočišta partizanima, na njene oči prvo ubili dve ćerke, a potom i nju, što je ostalo upamćeno kao simbol četničkih zločina tokom rata – naglasio je Marković.

Kako je rekao, bizarno je praviti heroja od Kalabića koji je izdao Dražu Mihailovića.

– A i Kalabićeve jedinice su napravile najveće zločine, koji su kompromitovali ceo četnički pokret. Bilo je četnika koji su se borili protiv Nemaca, ali u tim borbama nije učestvovao Kalabić – zaključuje Marković.

Pokolj u Kopljaru

Kalabić svoje i zločine svoje vojske nije krio pa tako Jelena Đureinović koja je doktorirala je na modernoj i savremenoj istoriji na univerzitetu Justus Libig u Gisenu u Nemačkoj, ističe da postoji dokumentacija i prepiska iz Drugog svetskog rata u kome se četnički komandant hvali da je učestvovao u još jednom jezivom pokolju krajem 1943. godine.

– Na primer, pokolj u Kopljaru kod Aranđelovca, u decembru 1943. gde je ubijeno 20 ljudi, gde on sam u depeši piše “sve sam ih poklao”. Imamo 1944. Banju, Mali Požarevac, Drugovac. Godine 1942. i 1943. dosta upada u sela, klanja ljudi, posebno u okolini Aranđelovca – kaže Đureinović.

Zahtev za rehabilitaciju podnela unuka Kalabića

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka. Prvo rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je doneo krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rešenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Zastupnik Republike Srbije, Viši javni tužilac u Valjevu će izjaviti žalbu i na poslednju odluku Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića, potvrdili su medijima u Višem tužilaštvu u Valjevu.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 2018. rešenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Titov unuk: Naše sudstvo nema ni granice ni mere

Odluku Višeg suda u Valjevu nije mogao da shvati ni unuk Josipa Broza Tita – Joška Broz.

-Ne mogu da shvatim to. U situaciji u kojoj se naša braća Rusi bore protiv nacista, mi rehabilitujemo nekoga ko je učestvovao u ratu na toj strani

– Ne mogu da shvatim to. U situaciji u kojoj se naša braća Rusi bore protiv nacista, mi rehabilitujemo nekoga ko je učestvovao u ratu na toj strani. Naše sudstvo nema ni granice ni mere. nije ovo jedini slučaj… Sve ovo je da se dodvorimo Evropskoj uniji.. To nije popularno… Izazvaće dve strane u narodu, a to nije dobro – naglasio je Broz.

Kako je rekao, “moramo da budemo složni, a da se svađamo oko nekih istorijskih činjenica, nije u redu.”

– Nije momenat da se to radi, jer stvaramo u narodu bunt. U Valjevu dva brata više ne razgovaraju zbog rehabilitacije Kalibića… Nekome ne odgovara da dođe do pomirenja – zaključio je Broz.

Ko je bio Nikola Kalabić?

Nikola Kalabić rođen je u Podnovlju kod Doboja 1906. od oca Milana i majke Joke, koji su se razveli posle Prvog svetskog rata. U Beogradu je završio šest razreda gimnazije, a zatim upisao geodezijski odsek u srednjoj tehničkoj školi.

Na studijama je upoznao godinu dana mlađu koleginicu Borku, rođenu u Rajkovićima kod Valjeva, u porodici starih radikala-pašićevaca. Borka i Nikola su se venčali 1929. godine u valjevskoj crkvi, a godinu dana kasnije dobili su blizance Mirjanu i Mila.

Posle studija službovao je u Beogradu, Aranđelovcu i Valjevu, gde je do početka rata bio načelnik valjevske katastarske uprave. Bio je član sokolskih organizacija i sokolski instruktor. Kao aktivni pripadnik „Udruženja četnika za čast i slobodu otadžbine“ Koste Pećanca odlikovan je 1936. godine Ordenom Jugoslovenske krune.

Rat dočekao u krevetu

Prvi dan rata, 6. april 1941. godine, rezervnog poručnika Nikolu Kalabića zatekao je u krevetu: noga mu je bila u gipsu zbog povrede u saobraćajnoj nesreći. Uskoro je saznao da se u nemačkom zarobljeništvu, ranjen, nalazi general Ljubo Novaković, komandant Valjevskog garnizona Peti puk. Pomogao je generalu da se izvuče, a zatim mu je odneo neophodne potrepštine na Bukulju. Tu je sreo vojvodu Kostu Pećanca, i priključio se njegovoj četničkoj organizaciji.

Po Pećančevim direktivama, među prvima je počeo formiranje četničkog odreda u Valjevu i Kolubari, u kome je kasnije vršio funkciju obaveštajnog oficira. Za ovaj rad Pećanac ga je nagradio zvanjem vojvode cerskog i valjevskog. Ali ubrzo Nikola se vratio sa Bukulje kada je Pećancu poslao uniformu s porukom da ga napušta zato što je krenuo sa Nedićem.

Izvršavao sva Dražina naređenja

Sredinom avgusta 1941. Kalabić je stupio u vezu i s Dražom Mihailovićem i odlazi na Ravnu Goru. Gestapo je 3. oktobra 1942. uhapsio i i potom streljao Nikolinog oca Milana Kalabića, potpukovnika SDS i načelnika požarevačkog okruga za vreme okupacije, pošto su utvrdili da je četnicima davao oružje i informacije.

Nešto kasnije, Nemci su odveli u logor Banjica Nikolinu i Borkinu rodbinu, gde je trebalo da budu streljani. Međutim u jesen 1943. godine, Nikola je uspeo da ih izbavi iz logora, preko svog obaveštajnog oficira Janka Košutića, preko njegovih veza u upravi grada.

Kalabićevi četnici su u 1943. godine izvršili brojne zločine u Šumadiji. Sve do maja 1945, kada je Jugoslovenska vojska u otadžbini doživela potpuni debakl na Zelengori, Kalabić je neprekidno bio uz Dražu Mihailovića i bespogovorno, izvršavao sva njegova naređenja.

Pred sam kraj rata Nikola Kalabić kao i mnogi drugi pripadnici JVUO pokušavali su da se sakriju u zabačenim delovima zemlje i da tamo sačekaju pokušaj bune protiv komunističke vlasti.

Pomagao u hapšenju Draže?

OZNA je krenula sa širokim planom likvidacije bivših pripadnika JVUO i ostalih vojnih organizacija van teritoriji Jugoslavije. Tako su uspeli svoje agente da ubace u mrežu podrške Nikole Kalabića, i da ga u tajnoj operaciji 1945. godine uhapse.

Podaci BIA pokazuju da je Kalabić, praktično kao svedok saradnik učestvovao u akciji hapšenja Draže Mihailović, a da je potom ubijen početkom 1946. godine.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

15 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
1 godina ranije

Svi su srbi bizarni, u Bosni su pet puta gora zvjerstva cinili.

Srpska Srebrenica
Srpska Srebrenica
1 godina ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Kakva zverstva?

Jovo kapičic,je hapsio mnoge
Jovo kapičic,je hapsio mnoge
1 godina ranije
Odgovor za  Srpska Srebrenica

!..
…!!!!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Od ovoga se može reći da je istina da su se četnici borili protiv kumubiatičkih terorista. Partizana do 1944 u Srbiji gotovo da nije bilo. Ma da su i oni razna zla činili tim istim četnicima. Pri tom je u Srbiji bilo blizu 20 različitih formacija koje kumuniatička lažiistorija zbirno naziva “Četnicima”, iako su i sami četnici međusobno ratovali poput Dražinih i Pećančevih formacija. I najveće borbe su bile u mjestima gde žive isključivo Srbi.
U tom kontekstu je presmiješna bošnjačka opsednutost Dražom koji sa vama gotovo da nije imao dodira. Ne računajući blizu 20 000 Muslimana koji su bili sa Dražom i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, što se od vas smrtno sakriva.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Tako je Mustafa Mulalić iz Dražinog Centralnog nacionalnog komiteta, 7. marta 1944. pisao Ibrahimu Pjaniću iz Gračanice u Bosni:

Mulalić: ”Neka se muslimani ne zavaravaju iluzijama koje stvara ta nova propaganda, jer partizanstvo odvodi u komunistički poredak, a onda i u očitu propast islama”.
Draža, međutim, jeste dobro stajao s muslimanima i imao je muslimanske jedinice koje su se borile s njim rame uz rame, poput Avdi-begove Leteće četničke brigade.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Kaži svima muslimanima da đeneral Draža Mihailović u ime Nj.V. Kralja Petra Drugog želi iskren bratski sporazum s nama muslimanima, osnovan na principima naše narodne etike, naše stare bese, čojstva i junaštva, kao i rešenje svih naših političkih, socijalnih, kulturnih i privatnih problema na osnovama bratske uzajamnosti”.

Mulalić je pre rata bio poslanik Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije,
Najpoznatiji predstavnik Muslimana u četničkom pokretu svakako je major Fehim Musakadić iz Srajeva. On je za vreme Prvog svetskog rata bio dobrovoljac u Srpskoj vojsci, a bio je i nosilac Karađorđeve zvezde s mačevima.

Odmah po izbijanju Drugog svetskog rata stavio se na raspolaganje Čiči, koji ga šalje u istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Musakadić je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon.

Komunisti su ga zarobili 1943. u Stranama kod Uloga, srez nevesinjski, s još nekoliko oficira i vojnika JVuO. Pred samu smrt uzviknuo je: “Živio kralj, živio Draža, dole Tito!”.
dr Ismet Popovac, lekar iz Konjica i komandant Muslimanskog četničkog bataljona, stavio se na raspolaganje đeneralu Draži. Pre rata Popovac je bio predsednik opštine Konjic.

Njegov bataljon je 20. januara 1943, zajedno s nevesinjskom, konjičkom, kalinovačkom i Drugom sarajevskom brigadom, uspeo da oslobodi od ustaša muslimansko naselje Bjelimić. Vlast u oslobođenom naselju preuzeo je major Fehim Musakadić. Dr Popovac je poginuo u Trebinjskoj šumi 1943. godine.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Poručnik Čengić, aktivni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske, Ravnogorskom pokretu se pridružuje već početkom 1942. Četnička komanda ga šalje sa specijalnom misijom u Mostar, ali su ga ustaše uhvatile i zaklale.

Istaknuti muslimanski predstavnici u Ravnogorskom pokretu bili su i Mustajbeg Hadžihuseinović, Smajo Ćemalović iz Mostara, Mustafa Berberović iz Blagaja, Abid Prguda, Omer Kalajdžić, Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stolca, Mustafa Leko iz Blagaja, Džemal Kršlaković – imam mudris iz Konjica, hafiz i član ulme medžlisa u Sarajevu Muhamed Pandžo, doktor Muhamed Begović profesor univerziteta u Beogradu, imam Abdulah Hodžić iz Beograda i upravnik ”Gajretovog” doma u Beogradu Mehmed Ćemalović…

U štapskoj četi sreskog komandanta u Konjicu Jova Babulovića većina boraca su bili Muslimani, a u sastavu Konjičke četničke brigade nalazili su se muslimani četnici iz Konjičke Župe koja je brojala 200 boraca, Bjelimića takođe 200 boraca i Uloškog bataljona koji je brojao više od 150 muslimanskih boraca.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Jedino što si rekao tačno je da u Srbiji do 44 godine nije bilo partizana, a ni borbi protiv nacista, jer su svi Srbi (skoro svi) bili u četnike i sarađivali sa nemačkim nacistima.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Naravno da nije bilo tog ološa, prvi oslobođen grad uopšte od njemačke okupacije bila je Loznica 1941, borbu protiv Njemaca je poveo potpukovnik Vojske Kraljevine Jugoslavije Veselin Misita koji je i sam u toku borbi poginuo. Filmske novosti su zabeležile da su četnici jugoalovenske vojske zajedno sa Crvenom Armijom oslobodili i ušli u Kruševac

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Uh druže moj, kako možeš više da lažeš i da izmišljaš? Nešto razmiśljam pa mi pade na pamet da si ti rođen u pogrešno vreme, trebao si biti rođen bar prije 100-150 godina, kada nije imalo struje, televizije, radija, telefona, interneta, itd., tada bi bio fenomen, mogao si zabavljati ljude na posetke (posijela) sa tvojim bajkama, izmišljotinama, lažima, itd. Bio bi mnogo popularan u to vrijeme, sa takvim pričama.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Sve što sam napisao se može relativno lako provjeriti. Naravno mnogo veći broj vas je bio pod okriljem njemačkog rajha. Ali da je Kraljevina Jugoslavije potrajala koju deceniju duže, broj Muslimana koji bi bili prosrpski orijentusani bio bi daleko veći imajući u vidu da su i za ovo kratko vreme pod srpskom krunom mnogi od vas bili spremni da za tu državu daju živote.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Hoćeš reći pod srpskom represijom, kao npr. agrarna reforma, gde su Bošnjaci preko noći postali bezemljaši i sirotinja, a bili su veleposednici, Srbi bošnjačke sluge odjedmom postaju gazde, a ovi sluge. Prije te prisilne agrarne reforme je 95% zemlje u BIH, bilo u rukama Bošnjaka, pa sad vidi kako ste vladali, i zbog čega su svi koji su.mogli od vas pobegli-otcijepili se, a ako nastavite sa takvim vladanjem, biće još otcepljivanja, bar do beogradskog pašaluka.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Tako je bilo pravedno moj veličanstveni. Spahije su bili bivši Srbi i dobili su zemlju/mega posede tako što su prešli na vjeru okupatora i stavili se u službu azijatskog okupatora. To je takav kraj feudalizma bio u cijelom svijetu. Svako je dobio onu zemlju koju je radio, obrađivao pa je tako i srpska sirotinja dobila tih 3 do 5 hektara koje su kulučili za spahiju. A age i begovi su opet bili u prednosti jer su imali pune ćupove zlata prethodno nagrabljenih pa su opet mogli da otkupe nove posede iako ne onolike kolje su imali da na njima niko skoro pa besplatno radi lije krv i znoj. Neki su to učinili u Srbiji a neki nisu htjeli da žive pod “đaurskom vlašću” pa su prešli u Tursku, neki u Bosnu, Kosovo, Makedoniju dok još nisu bili oslobođeni a mnogi pravac Anadoly. Inače, na slavu srpskog roda Srbija je bila prva zemlja u svetu koja je ukinula feudalizam, i da je knjaz Miloš rasturio plan ustanika da i oni sada narodu zasedu na grbaču kao srpske krštenje spahije.

Sandzaklija
Sandzaklija
1 godina ranije

Ne lazi.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Ne lažem tebe mi

15
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex