Profesor iz regiona odredio tačan dan kada će se završiti drugi val u Srbiji i BiH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Drugi val koronavirusa u Bosni i Hercegovini trebalo bi da se završi oko 7. septembra, a u Srbiji dva dana kasnije, posljednja je procjena profesora Petra Kočovića koji je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije u svijetu.

opca bolnica pacijenti koronavirus covid pregled DKRSA08

{module Oglas 1 – 2020}

“Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim valovima”, rekao je Kočović.

Kako napominje, metodologija je potpuno domaća, skoro svakog dana se aktuelizuju podaci, objavljuju rezultati za sve zemlje sa preko 50.000 zaraženih…

{module Oglas 0 – 2020}

“Mi smo za Srbiju koristili podatke MInistarstva zdravlja i “Batuta”, a za ostatak svijeta WHO (Sjvetska zdravstvena organizacija). Tako smo došli do zaključka da će prvi val koji je počeo 6. marta biti gotov 26. maja. Šta je tu cijeli trik – Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa “škart”, jedan na milion, jer se koristi u industriji. Jedan na milion će biti u opticaju, na sedam miliona, sedmero ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20. Onda se desilo da smo se mi približili brojci, imali smo 18 slučajeva 29. maja. A onda je odjedanput to sve eksplodiralo“, objasnio je ranije za TV Prva profesor Kočović.

Dakle, ako je vjerovati matematici i profesoru Kočoviću, u prvoj dekadi septembra konačno bismo mogli da odahnemo.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker