Priče povratnika u Srbiju: Bježim odavde čim otvore granice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema riječima zvaničnika, u Srbiju se tokom prethodna dva mjeseca pandemije vratilo 400.000 građana Srbije koji su do tada živjeli u inostranstvu.

putnik 1 696x469
Foto: Shutterstock

{module Oglas 1 – 2020}

Konzervativnije procjene su da je taj broj oko 60-70.000 ljudi. Ove povratnike je vlast često optuživala da su “donijeli zarazu” i “stvorili žarišta”, da bi se u jednom trenutku priča donekle promijenila, pa su ljudi pozivani da ostanu i “pomognu ekonomiji”.

Da li će to i da urade, Nova.rs pitala je Mladena Ilića i Nenada Pervanovića iz Majdanpeka. Oni su bili na privremenom radu u Hrvatskoj, sve dok ih situacija sa korona virusom nije naterala da se vrate.

“Vratio sam se ovde krajem marta meseca, pre zatvaranja granica u našoj zemlji. Na aerodromu nas niko nije testirao, ali su odredili meru karantina od 28 dana. Zatvorili su me bespotrebno”, kaže Nenad koji je u Hrvatskoj zbog situacije bio prinuđen da potpiše sporazumni raskid ugovora.

“Raskinuli su mi ugovor o radu s obzirom da sam radio na ostrvu u Hrvatskoj, a turizam je najpogođenija grana”, kaže on.

Doček na aerodromu od strane sanitarne inspekcije i mjere kućne izolacije jedino je što je dobio od svoje države.

{module Oglas 0 – 2020}

“Nemam plan da ostanem u zemlji, jer ne dobijam ništa od nje, nemam nikakve uslove ni perspektivu. Ovde sam samo zato što moram”, kaže Nenad.

Planira da ponovo potraži posao u inostranstvu čim se za to budu stekli uslovi.

“Čim budu otvorene granice bežim odavde, bilo gde, i vraćaću se jedino zbog majke koja ovde živi. Pokušaću ponovo da se zaposlim u istoj firmi ako se situacija sa poslom bude sredila. Ukoliko to ne uspem, uvek postoji druga prilika”, uvjeren je.

Njegov prijatelj Mladen Ilić imao je više sreće sa firmom u kojoj je bio zaposlen u inostranstvu, ali je takođe rešio da se vrati u Srbiju.

“Moj ugovor nije raskinut, dobijam manju platu u ovom periodu, ali se i dalje vodim kao njihov radnik. Očekujem informacije od firme o početku rada, s obzirom da radim u hotelu i da se čeka potpuna stabilizacia sa virusom, kako bi se počelo sa pripremama za turističku sezonu”, kaže Mladen.

 U državu je i on primljen bez provjere sa restriktivnom mjerom zabrane kretanja.

“Kada su nas primili, samo su nam uradili trenutnu zdravstvenu proveru i automatski odredili karantin od 14 dana. Samo dva dana pre isteka, doneta je odluka o produženju od još 14 dana. Nije bilo nimalo lako izdržati toliko dana zatvoren u stanu sa dobrim zdravstvenim stanjem”, ispričao nam je Ilić.

{module Oglas 2 – 2020}

Ni za njega, država iz koje uskoro odlazi, nije imala ponudu za ostanak.

“Iz zemlje sam otišao baš zbog potrage za poslom, jer ovde posao nije moguće dobiti nikako drugačije osim stranački. Zbog toga je većina mladih spakovala kofere i otišla. Čekam da mi iz firme jave kad treba da se vratim”, zaključuje Mladen.

Izvor: Nova.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex