Priboj / SLIKA UŽASA I SRAMOTE Tone smeća plutaju jezerom na Limu, a što je najgore ovakve slike već smo gledali

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Potpećko jezero na Limu 2020. ispraća tužnim i ružnim slikama, istim onakvim koje sa ove hidroakumulacije kod Priboja nekoliko puta godišnje odu u svet.

zhjtzhutz

{module Oglas 1 – 2020}

Jezero je od jutros opet liči na plutajuću deponiju. Pojas oko brane u Potpeću i priobalje zatrpani su stotinama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija u svom gornjem toku. Potpećem kao i godinama unazad pliva đubre koje je reka donela iz pet opština u Crnoj Gori – Plava, Gusinja, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja, te Brodareva i deponije Stanjevine u Prijepolju koja je pre nešto više od mesec dana zatvorena.

fghstrhzstr

Pribojci znaju – jedan deo tog otpada će potonuti na dno jezera, drugi će preko brane odneti reka, treći će ostati uz obale. Procene stručnjaka su da Lim sa nesanitarnih deponija donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Oko 40 odsto toga potone, voda ga zauvek proguta. Dvadeset odsto se zadržava uz obale. Prostalih 40 odsto se nagomilava uz branu HE „Potpeć“, pravi probleme u proizvodnji električne energije i kasnije otiče Limom kroz centar Priboja u Drinu.

{module Oglas 0 – 2020}

Početkom novembra, kada je Potpećko jezero poslednji put izgledalo kao danas, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača akumulacije, i njene sanacije. Par dana kasnije prijepoljska deponija je zatvorena, ali ne i sanirana tako da je Lim po ko zna koji put potkopao „zidine“ smeća uz samu reku i nizvodno poneo otpad.

U Priboju se nadaju da će ovo biti poslednji put da jezero bude prekriveno smećem. Leta ove godine, na inicijativu Ekološkog udruženja „Jastreb“ koje je uradilo projekat vredan 130.000 evra, otpočeo je posao na izradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Zamišljeno je da se sajla postavi na najužem delu jezera i da se otpad koji ona zaustavi prikuplja i transportuje na deponiju. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavljen.

-Imamo obećanje ministarke Irene Vujović da će država obezbediti novac za izgradnju sajle i da će radovi početi oko 15. januara. Dok se ne reši problem sa deponijama u Prijepolju, Brodarevu i u Crnoj Gori, ovo je jedini način da se spreči prodor optada u Potpećko jezero, – kaže Siniša Laković, predsednik „Jastreba“. (Blic, V.Lojanica)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker