Priboj / Nije fotošop! Nekad najčistija rijeka Lim sad se ne vidi od smeća, a tek jezero na šta liči?!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom i vrlo često pravi probleme u radu Hidroelektrane “Potpeć”

2423221 16096967021584274121pribojekoloskakatastrofafotorina2 ff

{module Oglas 1 – 2020}

PRIBOJ – Nakon što je usled obilnih padavina i naglog topljenja snega u Crnoj Gori, Lim poplavio hektare poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Prijepolje, vodostaj ove reke se spustio u granice normale, ali iza nadošle vode ponovo su ostale poražavajuće slike. Prvih dana nove 2021. godine na Potpećkom jezeru kod Priboja ponovo je osvanula – plutajuća deponija, a nekada jedna od najčistijih reka i dalje se ne vidi od smeća.

“Pojas oko brane na Potpeću, kao i prioblje zatrpani su stotinama kubika otpada koje je Lim pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija koje se nalaze u njegovom gornjem toku. Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom i vrlo često pravi probleme u radu Hidroelektrane “Potpeć”. Nedavne poplave samo su pogoršale jako teško stanje”, rekao je za RINU, Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštine Priboj.

{module Oglas 0 – 2020}

2423223 16096966281584274015pribojekoloskakatastrofafotorina5 ff

More smeća na Limu, nije retka pojava i samo tokom 2020. godine mogla se uočiti nekoliko puta. Najveći problem za ovoliku količinu otpada pravila je nesanitarna deponija Stanjevine, čije je zatvaranje nakon dužeg vremena obavljeno pre mesec dana. Ovog leta počelo se i na izgradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Iako je bilo u planu da ovaj projekat bude realizovan do kraja prošle godine, zbog nedostataka finansijskih sredstava radovi su usporeni.

“Dobili smo obećanje od resorne ministarke da će država obezebditi novac za sajlu i da će se radovi nastaviti polovinom januara. Za sada je to jedini način da se spreči dotok tolikog smeća u jezero Potpeć.

2423219 16096967401584273887pribojekoloskakatastrofafotorina6460x0 ff

{module Oglas 2 – 2020}

Postavljanjem sajle rešava se veliki problem sa kojim se susreće novoizgrađeno Ribarsko naselje ali i opštine Priboj i susedno Rudo u kojima se na obalama Lima zadržava najveća količina smeća. Redovnim čišćenjem otpada sa sajle ovaj problem biće konačno rešen”, rekao je Siniša Laković predsednik Ekološkog projketa “Jastreb”.

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši.

(Kurir.rs/RINA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker