Ponoš: Ministarstvo odbrane skriva istinu o pogibiji vodnika na Pešteru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je tragična pogibija vojnika na poligonu na Pešteru “uprljana skandaloznim pokušajem kriznog PR-a Ministarstva odbrane”.

“Na vojnim vežbama dešavaju se tragični događaji, jer je to posao visokog rizika, ali niko nema pravo da obmanjuje javnost i laže porodicu nastradalog samo da bi prikrio vlastitu odgovornost ili da ne bi pokvario ugođaj državnom rukovodstvu”, rekao je Ponoš, koji je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

On je kazao da je stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković (39) poginuo “jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu”.

“Znam da se on poneo kao pravi komandir i pomogao ostalim članovima posade da izađu”, dodao je.
Kako je ocenio, resorno ministarstvo je “lakonski saopštilo” da je Stojkoviću pozlilo i da je i pored ukazane pomoći preminuo.
“To je skandalozan pokušaj manipulacije. Nije isto ako je čovek preminuo nakon što mu je pozlilo zbog lošeg zdravstvenog stanja ili je poginuo izvršavajući zadatak, ali odgovornost uvek mora da se utvrdi”, naveo je Ponoš.
On je rekao da se, ukoliko je u pitanju zdravstveni razlog, postavlja pitanje kada je bio na sistematskom pregledu, kako je pregled obavljen i ko je odgovoran što je bio na takvom zadatku ako nije bio zdrav. Dodao je da se, ukoliko je Stojković stradao zbog spoljnog faktora zbog koga bi i najzdraviji stradao, postavlja pitanje – šta je bio uzrok.
“Neispravna tehnika, možda neka traljava modifikacija, da li je tehnika pravilno održavana i ko je za to odgovoran”, upitao je Ponoš.
Kazao je da je najvažnije da Stojkovićeva porodica zna istinu.
“Nije isto kada njegova deca odrastaju sa saznanjem da im je otac umro jer je bio lošeg zdravlja ili sa saznanjem da je herojski poginuo obavljajući zadatak, a Stojković se poneo odgovorno, herojski, kao pravi komandir. Čekao je da svi članovi posade pre njega napuste vozilo u kojem se desila havarija. To su potpuno različite stvari. To mora da zna porodica, ali i vojska, jer se na takvim primerima uči”, ocenio je Ponoš.
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije rekao je da vojne vežbe ne bi trebalo da služe za zabavu državnom i vojnom rukovodstvu niti za potrebe marketinga trgovcima oružjem.
“Nažalost, nije ovo prvi politički menadžment nad vojskom koji insistira da im vojska pravi ‘televizične’ vežbe. Neki su na to pristali. Ja nisam”, kazao je Ponoš.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, pripadnik Druge brigade Kopnene vojske Srbije Dejan Stojković preminuo je u u četvrtak, tokom priprema za zadruženu taktičku vežbu “Munjeviti udar 2021”.
“Stojkoviću, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo. Imenovanom je na licu mesta ukazana hitna medicinska pomoć, a zatim je helikopterom Vojske Srbije transportovan do Zdravstvenog centra ‘Studenica’ u Kraljevu, gde je pokušana reanimacija. I pored svih napora, lekari nisu uspeli da mu spasu život”, navedeno je tada u saopštenju ministarstva. (Beta)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker