Ovo su mere Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Pazara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mere Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Pazara

89872454 1535246129974380 8914086725995724800 o

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Na osnovu člana 41. člana 42. člana 43 i 44. Zakona o smanjenju rizika od katastofa i upravljanju vanrednim situacijama („ Sl. glasnik RS “ br. 87/18), Uredbe o sastavu, načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije, 05 Broj: 110-2351/2020 od 12. marta 2020. godine, člana 20. stav 1. tačka 8. i člana 44. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Sl.glasnik RS“, br.129/2007, 83/2014 – dr. zakon, 101/2016 – dr.zakon i 47/2018), člana 15. stava 1. tačke 20. Statuta grada Novog Pazara („Službeni list grada Novog Pazara“ br.8/17) i člana 17. Poslovnika o radu Gradskog štaba za vanredne situacije od 28.05.2011. godine, a nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i proglašenja vanrednog stanja na celoj teritoriji Republike Srbije, Gradski štab za vanredne situacije na sednici održanoj dana 16.03.2020. godine, donosi

N A R E D B U

1. Naređuje se načelniku Gradske uprave da organizuje rad zaposlenih na neophodni minimum u organizacionim jedinicama Gradske uprave.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

2. Naređuje se načelniku Gradske uprave da obezbedi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, sredstava za higijenu i da preko svojih službenika vrši redovno dezinfikovanje prostorija i objekata Gradske uprave. Takođe, potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na svakom ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način, u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima zbog prirode posla dolazi veći broj ljudi.

3. Naređuje se načelniku Gradske uprave da u organizacionim jedinicama Gradske uprave u kojima, zbog prirode posla, dolazi veći broj ljudi, organizuje rad i ostvarivanje prava građana shodno preporukama Ministarstva zdravlja, kao i da obezbedi sledeće:
*na svakih sat vremena potrebno je napraviti pauzu i za to vreme izvršiti čišćenje radnih površina, kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt;
*svi zaposleni zaduženi za održavanje higijene moraju na random mestu nositi maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

4. Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave da redovno kontrolišu sprovođenje preporuka i naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava, kao i zaključaka i naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, posebno u delu rada ugostiteljskih objekata i da o tome obaveštava Krizni štab formiran od strane Gradskog štaba koji će dalje informisati Gradski štab za vanredne situacije.
Naređuje se Odeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja da organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se u svim stambenim zajednicama obezbedilo sprovođenje neophodnih mera na sprečavanju nastanka i širenja virusa.

5. Dozvoljava se rad svih kafića, noćnih klubova, restorana i kladionica na teritoriji grada Novog Pazara u vremenskom periodu od 08:00 do 20:00 časova uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti lica, ne manjoj od 1 metra. Zabranjuje se rad nakon navedenog vremena.
Obavezuju se da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

6. Nalaže se svim javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Novog Pazara čiji je osnivač Grad, da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za higijenu i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

7. Preporučuje se republičkim ustanovama i instutucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji grada Novog Pazara da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.

8. Da Zavod za javno zdravlje Novi Pazar redovno prati epidemiološku situaciju na teritoriji grada Novog Pazara i da sve relevantne analize i informacije dostavlja Kriznom štabu koji će dalje informisati Gradski štab za vanredne situacije.

9. Da JP „ Zavod za urbanizam grada Novog Pazara“ i Odsek gradjevinske i saobraćajna inspekcija-Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave organizuju sastanke sa svim prevoznicima koji obavljaju javni prevoz na teritoriji grada Novog Pazara i da ih informišu o neophodnosti preduzimanja mera, shodno preporukama Ministarstva zdravlja.

Takođe, potrebno je preduzeti i sledeće mere:

– Vozač autobusa i kondukter moraju nositi zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu;
– Predlaže se da se obezbedi dovoljan broj autobusa na frekventnim linijama kako bi se omogućio nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manje od 1 metra;
– Kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da izvrše provetravanje autobusa, operu i dezinfijuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišćenja potrebno je da promene rukavice i stave nove;
– Taksisti su obavezni da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u vozilu; Prevoz putnika vršiće se na zadnjem sedištu.

10. Nalaže se svim direktorima javnih komunalnih preduzeća i ustanova na teritoriji grada Novog Pazara da organizuju rad zaposlenih na neophodni minimum i da svim zaposlenima na rizičnim radnim mestima, koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga, obezbede zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

11. Da Odeljenje za inspekcijske poslove-Odsek komunalna inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine, u saradnji sa JKP “ Gradska čistoća” obaveste prodavce na mlečnoj pijaci zatvorenog prostora da moraju nositi zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu, da moraju obezbediti i postaviti sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvima na ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način. Takođe ove mere sprovesti i na ostalim pijacama u Novom Pazaru ( Kvantaš, robna pijaca).

12. Nalaže se koordinatoru mesnih zajednica, Marku Slakoviću, da stupi u kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica i nalozi im da prate stanje na terenu i da o potrebi dostavljanja lekova hroničnim bolesnicima i penzionerima obaveštavaju Odeljenje za vanredne situacije i poslove odbrane u periodu od 08:00 do 15:00 časova na telefon: 020/ 313-434, kao i Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru na telefon: 020/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

13. Formira se stručno-operativni tim za koordinaciju aktivnosti u slučaju potrebe za organizovanjem dostave lekova i osnovnih životnih namirnica starim licima na teritoriji grada Novog Pazara i to u sastavu: Edin Dazadrević, Emir Mujović, zaposleni u Odeljenju za vanredne situacije, Sead Muratović, član Kabineta gradonačelnika, Almir Kecap, rukovodilac Odeljenja za privredu.

14. Nalaže se „Centru za socijalni rad“ Novi Pazar da, preko Službe za zaštitu odraslih i starih lica, Službe za pomoć u kući za stare osobe i osobe sa invaliditetom, uspostave komunikaciju sa svojim korisnicima i da u slučaju potrebe za dostavljanjem lekova hroničnim bolesnicima obaveštavaju Odeljenje za vanredne situacije u periodu od 08:00 do 15:00 časova na telefon 020/ 313-434, a u periodu od 16:00 do 00:00 časova, Operativni centar Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru na telefon: 020/1985 koji ima uspostavljeno 24-časovno dežurstvo.

15. Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije koje se odnose na sledeće:

*Često pranje ruku, a naročito pre i nakon korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima, kao i drugim osobama – najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.
*Ukoliko imate 65 godina i više – ne izlazite iz stana i kuće;
*Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

16. Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.

17. Da Crveni krst Novi Pazar pruži neophodnu pomoć Gradskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.

Ova Neredba primenjuje se odmah.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.