OTAC IZ SRBIJE TUŽIO SINA DA MU VRATI ALIMENTACIJU: Mladić u nevjerici: Tada sam imao DVIJE GODINE! Provjerili smo kada je ovo moguće i može li otac dobiti na sudu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Otac iz Srbije tužio je sina da mu vrati isplaćenu alimentaciju od pre 20 godina, odnosno kada je njegov sin imao samo dve godine. Da, dobro ste pročitali. “Blic” je tragom ovog saznanja razgovarao sa pravnim stručnjacima kako bismo razjasnili da li je ovako nešto moguće, u kojim slučajevima i kada će roditelj takvu tužbu i dobiti na sudu.

Razvod predstavlja jedan od najvećih životnih stresova, a neki stručnjaci smatraju se da jača tuga može osetiti samo pri gubitku najbližih zbog smrti. Postepeno se odvija i pre i nakon legalnog prekida braka, a koliko dugo će obe strane osećati posledice zavisi od mnogobrojnih okolnosti. Ipak, koliko god da teško bivši supružnici podnose rastanak, najteže je deci koja bivaju podeljena između dva roditelja.

Ponekad deca posledice teškog razvoda nose na svojim leđima i kada već odavno po godinama ne mogu biti okarakterisana tako. Ipak, deca su svojih roditelja i samim tim nisu u mogućnosti da izaberu drugačiju ulogu.

Jednom takvom slučaju svedočili su korisnici popularnog foruma na kom je objavljen problem 24-godišnjeg mladića.

REDDIT / SCREENSHOT

Kako je naveo u svojoj objavi, postupak oca ostavio ga je u neverici, a osim sa ljudske strane, nije mogao da shvati ni sa pravne strane kako je moguće da tako nešto učini.

Naime, otac ga je, kako on tvrdi, tužio kako bi mu vratio alimentacije u periodu od maja do novembra 2000. godine, a osim što je specifična situacija da otac tuži dete, još je čudnija činjenica da je tuženi mladić u periodu predmetnih alimentacija imao dve godine!

Iako su sporovi oko alimentacije vrlo česti i gotovo uobičajeni, najčešće je slučaj da do tužbe dolazi zbog neizmirivanja obaveza od strane roditelja koji bi alimentaciju trebao da plaća.

REDDIT / SCREENSHOT

Ipak, da slučaj mladića nije usamljen pokazao je i jedan komentar na istom forumu, gde je jedan korisnik napisao da se isto dogodilo još jednoj osobi.

– Isto se desilo mojoj kumi. Na kraju je izgubio otac na sudu, morao da joj isplati alimentacije i troškove suda. Ne znam kako neki ljudi žive sa sobom. Em je napusti kao malo dete, em je on tuži za alimentaciju. Treba dodati još jedan krug pakla za ovakve – glasio je komentar.

Usamljen slučaj ili ne, činjenica je da u ovakvim pravnim procesima postoji i emotivna strana koja dodatno otežava celu situaciju jer su u pitanju nerazjašnjeni porodični odnosi.

Sudska praksa poznaje ovakve slučajeve

Kako je za “Blic” objasnila advokat Tijana Vladisavljević, praksa domaćih sudova poznaje najrazličite slučajeve tužbi među članovima porodice, pa tako i one gde roditelj tuži dete za alimentaciju koju je dao.

– Osnov za takvu tužbu najčešće može biti da je roditelj iz nekog razloga preplatio svoju obavezu, ili je dva puta platio za isti mesec, a nije znao, a bilo je i slučajeva da je roditelju, putem administrativne zabrane automatski skidana alimentacija 4 godine za punoletno dete, za koje je mislio da je na redovnim studijama, a zapravo dete je samo upisalo fakultet i nijednom se više nije pojavilo na istom – navodi Vladisavljević.

Ipak, kako dodaje, ima i slučajeva gde su tužbe ovog tipa neosnovane, ili da roditelj preti takvom tužbom ili je podnose sudu kako bi šikanirao dete i drugog roditelja sa kojim dete živi nakon razvoda braka. Ovakve tužbe, kako objašnjava, obično budu brzo odbijene od strane suda.

Još jedan primer takođe poznaje sudska, ali ne bi trebala ljudska praksa. Naime, dešava se da roditelj koji je radno nesposoban, a nema sredstava za egzistenciju tuži punoletno dete, koje ima sredstava, kako bi ono počelo njega da izdržava.

Nema prepreke za tužbu ako je dete maloletno

– Za tužbu protiv deteta nije smetnja to što je dete maloletno, ili što je tada bilo maloletno. Dete je svakako u ovom slučaju bilo poverilac izdržavanja, iako je alimentacija npr. bila plaćana na račun majke deteta – objašnjava naša sagovornica.

Još jedan slučaj koji može zvučati neobično, ali se dešava u praksi jeste kada roditelj mora da tuži dete kako bi “skinuo” administrativnu zabranu.

– To su situacije kada je presudom o razvodu braka roditelja uređeno da se alimentacija naplaćuje putem administrativne zabrane kod poslodavca, kada se automatski npr. svakog prvog u mesecu skida od plate roditelja i isplaćuje na račun deteta ili njegovog zakonskog zastupnika. Tada je potrebno da roditelj podnese tužbu protiv deteta kojom se utvrđuje da je njegova obaveza prestala, na osnovu čega se ukida administrativna zabrana kod poslodavca – kaže Vladisavljević.

Kada je reč o pomenutom primeru 24-godišnjeg mladića, sagovornica “Blica” objašnjava da su vrlo retki takvi slučajevi, pogotovu ako se odnose na neki period koji je protekao pre 10-20 godina, kao u navedenom slučaju.

– Ne može se unapred pouzdano reći da li tužilac u pomenutom slučaju ima pravnih argumenata za ovu tužbu, a ne znamo ni kada je tužba podneta sudu. Vrlo je moguće da se ovde radi o zastarelom potraživanju, ili tužbi kojom se vrši zloupotreba prava ili šikaniranje druge strane – navodi ona.

Ipak, kako savetuje preporuka je da se osobe koje imaju pravni problem ne oslanjuju na savete koje mogu dobiti na društvenim mrežama ili od prijatelja, jer je to put koji često proizvede štetne posledice, a nekad i nepovratne, već je savet da se i tuženi i tužilac konsultuju sa advokatom u ovom slučaju i razmotre svoja prava kao i pravne posledice svog postupanja ili nepostupanja.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker