Ostaju bez prstiju, pa čak i šake, drže ih upaljene u ustima da vide ko će duže da izdrži

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Da bi se sprečila upotreba pirotehnike, a samim tim i povređivanje dece, država je drastično pooštrila kazne za svakog koga nadležne službe uhvate da prodaje ili koristi petarde, bez obzira na uzrast. Samo u prošloj godini podneto je oko 150 prekršajnih prijava.

08 Petarde yivanovic 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir i ugrožavaju bezbednost građana biće novčano kažnjene sa 50.000-100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ukoliko se navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice. Kazne neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Iz beogradskog Sekretarijata za poslove komunalne policije ističu da oni preuzimaju mere iz svoje nadležnosti samo ukoliko je reč o prodaji pirotehničkih sredstava na javnoj površini. Novčane kazne se kreću od 150.000 dinara za pravno lice, preko 25.000 za odgovorno, 75.000 za preduzetnika, pa sve do 15.000 za fizičko lice, i one se primenjuju od aprila 2017.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Ukoliko komunalni milicioner zatekne osobu koja u tom trenutku koristi pirotehniku, dužan je da obavesti MUP.

Korišćenjem pirotehničkih sredstava najčešće se povređuju deca školskog uzrasta – kaže za “Novosti” plastični hirurg Branislav Trifunović. – Mahom su to povrede ruku, lica, opekotine po čitavom telu, oštećenja sluha i očiju. Za vreme Nove godine na teritoriji Beograda više od deset građana dnevno javi se u ambulantu zbog povreda. Njihova težina kreće se od najbezazlenijih, poput sitnih opekotina, do ekstremnih slučajeva, kada pacijentu moraju da se amputiraju prsti ili čak cela šaka. Retko se dešava da pomoć lekara zatraže i penzioneri, koji nemarom dece slučajno budu povređeni.

Miris baruta može biti veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa neretko dolazi i do blagog gušenja.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

SANKCIJE DELOTVORNE

PETARDE se u prestoničkim radnjama koje imaju dozvolu za prodaju mogu pazariti po ceni od 150 dinara, koliko koštaju najjeftinije, do 600 dinara, koliko su “dinamitare”. Nekada je na beogradskim pijacama bilo moguće ilegalno kupiti razne vrste pirotehnike, a, kako su se reporteri “Novosti” uverili, njih ove godine zbog velikih kazni gotovo da nema.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker