Oni koji su preležali koronu mogu da ŠIRE VIRUS I MESEC DANA POSLE OZDRAVLJENJA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od koronavirusa mogu ga širiti još mesec-mesec i po dana od ozdravljenja.

fdghzrtz7

{module Oglas 1 – 2020}

Imunolog Janković kaže da je ovo poznato još iz prvih radova kineskih stručnjaka, ali da je, srećom, reč o izuzecima, a ne pravilu.

– Baš zato što je reč o izuzetku, nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Stoga pod opšte mere potpada da, i onaj ko je preležao koronavirus, uvek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imuntet traje i zato osobu koja je preležala Kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu – kaže Janković.

Još jednom potvrđuje da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedelja nakon ozdravljenja, a ovo zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora.

– Korona virus pokazuje potencijal da se uvek vraća, posebno kada se opustimo i dozvolimo mu da pronađe novo uporište u populaciji koja je i dalje jako daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta – izjavio je za TV Pink imunilog Srđa Janković odgovarajući na pitanje da li možemo očekivati novi talas korona virusa u Srbiji.

– Neprestano se moramo štititi, ali moramo i živeti život – kaže Janković.

Na pitanje o tome šta se očekuje kada dođe do sudara virusa sa sezonskim gripom, imunolog naglašava da postoje olakšavajuće okolnosti: vakcina za grip, kao i epidemiološke mere koje su na snazi zbog pandemije Kovida-19.

{module Oglas 0 – 2020}

Sprčavanjem kovida, sprečavamo i grip

– Možemo, dakle, očekivati da će preventiva protiv korona virusa delovati i protiv sezonskog gripa – kaže Janković.

Pandemija, kako kaže, neće prestati sama od sebe i ne možemo se oslanjati na prirodni proces.

– Misliti da će sve proći samo i prepustiti se znači žrtvovati ogroman broj života, što je etički potpuno neprihvatljivo. Zato nema alternative sprovođenju svega što nam je na raspolaganju, odnosno mera, kako bi se smanjio broj osoba koje će se zaraziti, samim tim i onih koje će teže oboleti ili umreti – kaže imunolog.

Ističe da se ni od koga ne traži da prestane da živi, već da u život unese svest da se nalazimo u trenutku jedne od opasnijih pandemije ikad koja je zadesila čovečanstvo i usred situacije koja je za sve nas nova.

– Ne verujem da je mnogo onih koji pamte pandemiju iz 1918. koja je za većinu nas bila pre nego što smo se i rodili, i zato je ovo nova situacija sa kojom moramo da živimo – kaže imunolog. (Blic)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker