Novopazarska policija izrekla 280 hitnih mera udaljenja nasilnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novopazarska policija je do kraja oktobra ove godine, prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrekla ukupno 280 mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve, saznaje radio Sto plus.

hand 1832921 640

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Našem radiju je u policiji precizirano da je na teritoriji koju pokriva ova Policijska uprava, od 1. januara do 31. oktobra, izrečeno je 195 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 85 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Prema podacima iz policije, ove godine je izrečeno znatno manje mera kojima se sprečava nasilje u porodici u odnosu na prošlu godinu, kada je za 10 meseci izrečeno ukupno 359 mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve.

Policija je u tom periodu izrekla 252 hitne mere zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 107 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Nasilnici su ove godine prekršili 31, a prošle 26 izrečenih mera.

Žrtve nasilja u porodici su se osnažile da prijave nasilnike, pa su tako, po nalogu nadležnih tužilaštava, do kraja oktobra ove godine podnete 63 krivične prijave za krivično delo nasilje u porodici, a prošle godine 62.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počela je 1. juna 2017. godine, a on je omogućio da se hitnim merama protiv nasilnika spreči izvršenje nekog krivično dela, kao što su teške povrede i ubistvo.

Hitnu meru izriče policijski službenik nakon procene rizika neposredne opasnosti od nasilja u porodici, na period do 48 sati, a onda se predmet šalje osnovnom javnom tužiocu, koji u najvećem broju slučajeva predlaže Osnovnom sudu da se trajanje hitne mere produži na 30 dana.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Ukoliko nasilnik prekrši hitnu meru, pozove je telefonom, pošalje joj poruku, priđe joj na ulici ili se vrati u stan, Prekršajni sud obično izriče zatvor do 60 dana.

(Radio sto plus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker