Novopazarci plaćaju testiranje na koronavirus, najčešće oni koji idu u inostranstvo (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U zdravstvenim ustanovama Srbije počelo je testiranja građana na kovid 19 na lični zahtev, a u toku je i kontaktiranje domaćinstava, po slučajnom uzorku, koji bi dobrovoljno učestvovali u istraživanju o raširenosti infekcije korona virusom i potencijalnom sprečavanju daljeg prenošenja.

jhninh768

{module Oglas 1 – 2020}

U novopazarskom i kruševačkom Zavodu za javno zdravlje već su urađena prva testiranja građana na lični zahtev, najčešće onih koji putuju u inostranstvo.

” Mi smo kao Zavod to pre 3 dana počeli da radimo. Do sada smo imali 20…prvog dana 28, drugog dana 14 zahteva,” kaže dr Šefalid Spahić, ZZJZ Novi Pazar.

Predrag Pavlović, ZZJZ Kruševac, napominje da  ko želi može da dođe od 8 do 10 sati i dobrovoljno se testira, ali uz plaćanje 6000 dinara,  da se koristi PCR metod, koji je za sada najpouzdaniji.

Po uplati novca na žiro račun, koji se može naći na sajtovima KOVID 19 i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani mogu otići na testiranje u najbliži zavod ili dom zdravlja, a rezultati se čekaju od 24 do 48 sati od uzimanja brisa.

Pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima korona virusa ili ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, zatim pacijenti koji idu na operacije, kao i studenti i maloletna lica koja putuju u zemlje koje traže urađen PCR test.

{module Oglas 0 – 2020}

U toku je i nacionalno istraživanje reprezentativnog uzorka populacije Srbije uzrasta 7 i više godina koje će pomoći u sticanju uvida o raširenosti infekcije korona virusom.

” Pozivamo ljude i informišemo ih prvo o kakvom se istraživanju radi i da je to sve poverljivo, da su podaci zaštićeni i da se koriste isključivo za istraživačke svrhe, ukoliko pristanu da učestvuju u istraživanju dobijaju informaciju o tome da li su stvorili antitetla na virus, odnosno da li su bili u kontaktu sa virusom ili ne.Popunjava se kratak  upitnik i uzima se krv kao u svakoj  laboratoriji,” objašnjava dr Katarina Ristović.

Do sada su u Zlatiborskom okrugu uzorkovane dve porodice, iz Kosjerića i Užica, a kontaktiranje porodica na nivou Srbije trajaće do početka jula.

{vembed M=https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/05/22/16672259/test-220520.mp4}

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker