Novi Pazar – Uklanjanje radioaktivnih gromobrana do kraja godine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Radioaktivni gromobrani sa četiri stambene zgrade u Novom Pazaru biće uklonjeni do kraja godine, a na njihovom mestu postavljeni novi, rečeno je danas radiju Sto plus u lokalnoj samoupravi.

fgdf54645645453f

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Gradska uprava raspisala je tender za izbor kompanije koja će izvršiti demontažu radioaktivnih gromobrana na bezbedan i siguran način, uskladištiti ih u “Nuklearnim objektima Srbije”, a potom i umesto uklonjenih ugraditi nove gromobrane.

Radioaktivni gromobrani nalaze se na Novoj lučnoj zgradi (iznad ulaza L) i stambenim zgradama u Omladinskoj ulici, Jaliji i na Keju 12. srpske brigade.

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Umesto njih, tu obavezu je na sebe preuzela lokalna samouprava, a prema procenama posao uklanjanja radioaktivnih i postavljanja četiri nova gromobrana koštaće oko 1,4 miliona dinara.

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić kazao je da gromobrani koji će uskoro biti demontirani ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

“Gromobrani u uspravnom položaju, u kojem se ova četiri nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom”, istakao je Fazlić.

(N. Kočović, Radio sto plus)

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex