Novi Pazar: U trećoj životnoj dobi druže se, putuju i čuvaju tradiciju od zaborava

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Oko neformalne grupe koja sprovodi različite aktivnosti okupljeno preko 50 novopazarskih penzionerki

thumbs b c 62fd329e36d029f85331c9f00b0d7ff2

{module Oglas 1 – 2020}

Novopazarke u trećoj životnoj dobi okupljene oko neformalne grupe, odlučne su u nameri da društvu daju doprinos, upotpune slobodno vreme te da kroz negovanje i promovisanje starina svojim znanjem i iskustvom tradiciju Bošnjaka sandžačkog kraja otrgnu od zaborava.

Hasima, Zehra i njihove prijateljice u penziji, kojih bude i po 50 na skupovima, svojim primerom pokazuju da život osoba u trećoj dobi može značajno da se razlikuje od onoga što su stereotipi koji se vezuju za njih. Ove vesele i jedinstvene Novopazarke pesmom, igrom i radnim akcijama svakodnevno menjaju svest o starenju.

U razgovoru za AA kažu da se okupljaju više puta nedeljno, da na poselima koja protiču uz pevanje sevdalinki, spremanje specijaliteta novopazarskog kraja, vez, pletenje i stvaranje rukotvorina, planiraju svako putovanje i radnu akciju. Odluke donose jednoglasno, jer među njima vladaju i dalje prave vrednosti, poštovanje i sloga, kao u svakoj porodici u stara dobra vremena, kaže naša sagovornica Hasima Kolašinac.

{module Oglas 0 – 2020}

“Ovaj naš život sada ne bih dala ni za kakvu mladost. Mi znamo da se veselimo za razliku od ovih generacija mladih devojaka, srce nam je veselo. U ovom našem neformalnom udruženju toliko sloge i poštovanja, volimo se i družimo da ja ni sama ne umem da opišem svoju radost kada smo na okupu. U našem društvu vlada sloga kao nekada što je bilo u porodicama, sve mi se dogovorimo za čas posla gde da putujemo i šta da radimo. Pored toga što se često okupljamo i vezemo, pravimo stvari i predmete od pustovane vune i tako čuvamo stare zanate i našu tradiciju. Organizujemo često posela i radionice heklanja, pletenja, veza i sve tako uz neku sevdalinku i smeh. Nas aktivnih žena bude i po 20, a nekada i preko 50”, priča za AA Kolašinac.

Neumorno ove dame učešćem na sajmovima rukotvorina u Novom Pazaru i gradovima okruženja izlažu predmete koje su same napravile te tako čuvaju od zaborava veštine kojima su ih podučavale majke pre mnogo godina.

“Non stop mi učestvujemo na različitim manifestacijama i sajmovima kada nas pozovu. Spremamo i izlažemo hranu i ta naša tradicionalna jela, a za njih dobijamo medalje, pohvalnice i nagrade. Predstavljamo naše ručne radove i rukotvorine. Tome su nas davno učile naše majke, a kada smo se udale i svekrve. Nema mesta gde mi nismo predstavile kulinarske specijalitete, običaje i tradiciju novopazarskog kraja”, dodala je Kolašinac.

Pored svega što su uradile želja im je još i da osnuju amatersko pozorište kako bi se pozorišnim komadima sačuvali jezik, tradicija i kultura njihovog naroda, priča za AA penzionerka Zehra Malićević.

“Ja sam penzionerka već skoro dve decenije. Nikada nisam imala problem da sebi organizujem život. S ovim ženama i sadržajima koje osmišljavamo samo sam ga upotpunila. Dosta putujemo, pravimo čajanke jedna kod druge, pratimo kulturna dešavanja, mnogo se poštujemo i lepo se pazimo. Organizujemo i posećujemo festivale narodnih rukotvorina, podučavamo i mlađe generacije kako bi se sačuvala naša lepa tradicija. Planiramo, ako dođemo do sredstava, osnivanje našeg amaterskog pozorišta gde bi se kroz predstave sačuvao narodski govor i stari izrazi, te izvorni običaji i tradicija kakva je nekada bila, a koja je danas izložena mnogim promenama zbog savremenog načina življenja koji nas opterećuje, a koji nam je nametnut”, kaže Malićević.

{module Oglas 2 – 2020}

U poslednjih mesec dana ove dame sprovele su na više lokacija u gradu i okolini Novog Pazara ekološke akcije. Od smeća su očistile mnoge važne lokalitete i izletišta na kojima otpatke ostavljaju mladi ljudi.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker