Novi Pazar / Smenjena doktorka Ćeranić, lekari pisali Vučiću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Infektološkinja Lejla Ćeranić je za dva meseca prešla put od heroine na prvoj liniji borbe protiv korona virusa do smene sa mesta v. d. načelnice Infektivnog odeljenja u novopazarskoj Opštoj bolnici.

0503 e1597000328238 678x381

{module Oglas 1 – 2020}

Dva meseca bila je jedini infektolog na kadrovski desetkovanom odeljenju. Njenih dvoje kolega infektologa, ali i drugog medicinskog osoblja, bilo je inficirano kovidom 19.

U junu, „nadrealna“ slika ispred Infektivnog odeljenja, tiskali su se zaraženi i njihova rodbina na ulazu, stepeništu, po malom hodniku,  sve dok nisu „raščišćeni“ zbog dolaska premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a unutra sama doktorka Ćeranić je prozivala, pregledala, određivala terapiju, kontrolisala prebukirano odeljenje.

Radni dan je trajao nekoliko puta duže od uobičajenog. Jedini njen komentar bio je da je to „normalno lekarsko ponašanje u teškoj situaciji“.

Doktorka Ćeranić je 29. juna imenovana za v. d. načelnice Infektivnog odeljenja i na toj funkciji je bila do 5. avgusta. Tog dana bolnički kurir joj je uručio odluku o stavljanju van snage odluke o imenovanju v. d. rukovodioca službe za infektivne bolesti Opšte bolnice u Novom Pazaru od 29. juna 2020. godine. Odluka je stupila na snagu „danom dostavljanja dr Lejli Ćeranić“.

{module Oglas 0 – 2020}

U potpisu dokumenta je direktor Opšte bolnice doktor Meho Mahmutović, koji je za novog čelnika imenovao dr Binelu Mavrić, infektologa, i zamenicu načelnika odeljenja dr Huseina Bušata.

Oboje su bili van radnog stroja zbog zaraženosti korona virusom.

Informacija da je Ćeranić smenjena izazvala je ogorčenje i među građanima i među njenim kolegama u bolnici. Ova lekarka nije bila dostupna za komentare, jer se nalazi na godišnjem odmoru van zemlje. Od njenih bliskih saradnika može da se čuje da je razočarana načinom uručenja odluke preko kurira, ali i da nije zainteresovana za funkciju prvog čoveka Infektivnog odeljenja.

Mahmutovićev komentar mogli su da dobiju samo njemu omiljeni mediji kojima daje „ekskluzivne“ izjave. Za sve ostale njegov telefon uzaludno zvoni.

Svi prenose izjavu datu jednom lokalnom portalu u kojoj, u već viđenom maniru, tvrdi da su netačne informacije da je „dr Lejla Ćeranić razrešena sa funkcije načelnika Infektivnog odeljenja“.

– Ono što je istina, jeste da je Ćeranićeva tražila godišnji odmor i to od subote, pa je na njeno mesto imenovan vršilac dužnosti, a jedini specijalista koji može da je zameni je Binela Mavrić, koja je inače zamenica načelnika Bušata i imenovana je dok je Ćeranićeva na petnaestodnevnom odmoru – objasnio je Mahmutović lokalnom portalu.

Odluku donetu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, kako stoji u naslovu „odluke o stavljanju van snage odluke“ se ipak „ne vidi“ obrazloženje za smenu.

Mahmutović se na posao vratio posle nešto više od mesec dana odsustvovanja iz javnosti i sa posla.

Odsustvo mu je počelo nakon boravka premijerke i ministra zdravlja u Novom Pazaru, a o razlozima se u gradu puno spekulisalo.

Dočekala ga je pobuna lekara na Fejsbuku, a prethodno je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo uputio hirurg Enes Zogić.

Napisao je predsedniku „da je svega tu bilo, predsedniče“ i da je za haos koji se događao Mahmutović „direktno odgovoran, jer nije na vreme organizovao zdravstveni sistem, nije bio spreman, nije umeo da prepozna situaciju i nije kako treba postupao sa traženjem pomoći od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja“.

„Meho Mahmutović, pa i Vaš potpredsednik Vlade iz Sandžaka, obmanjivali su i nas i celu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se ništa drastično ne dešava. A svako iznošenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 obolelih zdravstvenih radnika, nazivali su dezinformacijama i politikanstvom“, napisao je doktor Zogić, koji je bio jedan od desetak zdravstvenih radnika koji su okrenuli leđa premijerki i ministru Lončaru. (Danas)

{module Oglas 2 – 2020}

Pismo anesteziologa Mušića

Primer doktora Zogića sledio je anesteziolog Mithat Mušić, čiji povod za obraćanje direktoru Mahmutoviću su „bol žrtava, suze i uzdasi mog naroda“, uz pojašnjenje da svojim narodom smatra sve građane ovog dela Srbije.

Svog direktora Mahmutovića „opisao je citirajući Duška Radovića“: „Mnogi nesposobni ljudi su daleko dogurali. Ko je nesposoban može raditi sve. Sposobni rade samo ono što umeju.“

I pobrojao mu sve dosadašnje funkcije. Izvinio se ako je neku zaboravio i naveo da je za sve što se dogodilo kriva Mahmutovićeva „neodgovornost, neorganizovanost, neznanje i nesposobnost“.

On je i poručio  da bi „od Vas bilo moralno, da date ostavku, a moralno je i da Vas smene. Minimum ljudskog dostojanstva i časti mi nalaže da dignem glas protiv Vas kao direktora i rukovodioca, kao čoveka me ne interesujete“.

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker