Novi Pazar / Počela izgradnja još jedne kuće za povratnike, dom i za porodicu Islamović u Trnavi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” počela je izgradnja još jedne kuće za porodicu Islamović u Trnavi, koja uskoro dobija  petog člana.

kuce trnava 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Ovaj projekat realizuje Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet”, a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

Novopazarka Azra Islamović majka je dvoje dece, pokušala je da sa svojom porodicom dobije azil u Nemačkoj. Tamo je provela nekoliko godina.  Uz pomoć projekta, koji realizuje Grad Novi Pazar u saradnji sa Mehrametom,a  uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije dobiće kuću na placu u Trnavi, koji je dobila od oca.

Član Gradskog veća I koordinator ovog projekta Fevzija Murić kaže da je ovo jedna od osam kuća, koje će biti izgrađene za porodice iz Novog Pazara, koje su se prema sporazumu o readmisiji vratile u svoju zemlju.

“Postavljena je ploča za izgradnju kuće porodice Islamović. Nadamo se da ćemo do 1.jula završiti kuću, kada će porodica moći da se useli. Kod mnogih porodica imali smo problem sa pozicijama u izdavanju  lokacijskih uslova I građevinske dozvole, a kod porodice Islamović je sve to lako dobijeno. Nadam se da će svih osam kuća u istom periodu biti završeno. Ovim projektom pomažemo porodicama, koje su pokušače da nađu bolji život, a nisu uspeli. Već su vraćeni prema Sporazumu o readmisiji. . Naše je da im omogućimo da u svom gradu za svoju porodicu stvore kvalitetne uslove život, a rešavanje stambenog pitanja je prvo, a onda sve ostalo”, rekao je Murić.

{module Oglas 0 – 2020}

Muslimansko društvo Merhamet je nekoliko projekata realizovao, kako bi porodicama, koje su se vratile iz inostranstva pomogli da nastave život u svojim rodnim mestima.

“Nadam se da će sve porodice, koje su ispunjavale uslove za dobijanje stambenog prostora, biti zadovoljne, a mi kao organizacija čija je misija pomaganje onima kojima je potrebna pomoć smo zadovoljni. Ovo je samo jedan od mnogih projekata, koji realizujemo u partnerstvu sa Gradom Novim Pazarom. Mi ove godine realizujemo I nekoliko projekata sa nemačkom organizacijom PCF, gde ćemo kroz socijalne programe I ekonomsko osnaživanje, gde ćemo kroz radionice obuhvatiti još povratnika po readmisiji, koji su po bilo kom osnovu vraćeni iz zemalja EU”, rekao je ispred ove organizacije Ismet Suljović.

Projekat “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” sastoji se iz tri vrste grantova: grantove za kuće, grantove za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži – elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.
Kroz ovaj projekat, četrnaest kandidata dobilo je sredstva od po 1500 eura za pokretanje sopstvenog biznisa. Za deset porodica obezbeđen je građevinski materijal, u vrednosti od po 4000 eura, koji će iskoristiti za preuređenje svojih domova. (rtv)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.