Novi Pazar neslavni vicešampion u zagađenju vazduha

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

NOVI PAZAR – Uz Beograd, koji je na Svetski dan čistog vazduha (3. novembar), prema sajtu „Er vižual”, proglašen za najzagađeniji grad na svetu, Novi Pazar je mogao da se pohvali da je rame uz rame uz prestonicu.

zjkziukizuki

Foto : S.Zupljanin

{module Oglas 1 – 2020}

Neslavno vicešampionsko mesto potvrđuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine ‒ vazduh u Novom Pazaru bio je prekomerno zagađen skoro svakog drugog dana u oktobru, a i novembar je počeo sa previše otrovnih čestica u vazduhu.

Ne moraju Novopazarci da se pozivaju na podatke sa mernih mesta koja broje čestice od dima, čađi i izduvnih gasova u vazduhu, da bi znali da zajedno sa kiseonikom udišu i mnogo toga što šteti njihovim plućima. Dovoljan je neprijatan miris koji štipa za nos čim izađu napolje i to što se domaćice žale da veš koji se sušio na terasi moraju ponovo da peru.

Ne dešava se ove jeseni prvi put da se Novopazarci žale da ne mogu prozore da otvore. Dešavalo se to i ranije, ali sada imaju i dokaz više jer je u ovom gradu otvorena automatska merna stanica, koja zagađenje čita na svaki sat, pa su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine dostupni svima. Najveći zagađivači vazduha su aktivni kad počne grejna sezona.

{module Oglas 0 – 2020}

‒ Najveći zagađivači su ložišta koja koriste fosilne ostatke goriva, a znamo da se veliki deo grada greje na ugalj i mazut. Pored toga, značajan zagađivač je i saobraćaj – kaže načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Novog Pazara Ivan Milanović.

Glavna gradska toplana, koja koristi mazut, nalazi se u najužem centru Novog Pazara. Još dve toplane u okviru ovog preduzeća, koje greju po nekoliko zgrada u drugim delovima grada, koriste ugalj. Ugalj se loži i u kotlarama u nekoliko javnih ustanova i stambenih zgrada. Grejanje na struju je za većinu novopazarskih domaćinstava skupo, pa se u skoro svakom dvorištu s jeseni vide gomisle uglja i istruganih drva.

Milanović kaže da je dobro što Novi Pazar planira da glavnu toplanu izmesti iz centra grada i preorijentiše je da kao gorivo koristi biomasu. Za te potrebe već je otkupljen jedan deo zemljišta u okviru bivšeg Tekstilnog kombinata „Raška”. Takođe se čeka da do ovog grada stigne i gasovod, koji od Brusa, preko Raške i Novog Pazara stigne do Tutina. Već se radi na eksproprijaciji parcela na trasi kuda bi gasovod trebalo da prođe.

To što se dešava da se Novi Pazar budi u „jezeru” sumaglice, ne može da se reši kratkoročnim potezima. Milanović podseća da je samo prošle godine u okolini grada zasađeno 17 hiljada sadnica zimzelenog drveća, koje bi kad poraste trebalo da prečišćava vazduh.

{module Oglas 2 – 2020}

Od posledica zagađenog vazduha u Novom Pazaru, procenili su nedavno ovdašnji lekari, godišnje umre nekoliko desetina građana, uglavnom od bolesti disajnih organa i posavetovali narod da čistim dimnjakom i pešačenjem umesto vožnje autmobilom, mogu sami makar malo da doprinesu da vazduh bude čistiji.

A dok iz Brusa ne stigne gas i toplane se sa mazuta i uglja ne okrenu biomasi, a po ćuvicima oko grada ne porastu nove šume, Novopazarcima ostaje da se od nečistog vazduha štite maskama. Ove koje štite od virusa korona mogu da imaju i tu namenu.

(Politika)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker