Novi Pazar – Nepravilnosti u poslovanju JKP ”Vodovod i kanalizacija”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je JKP “Vodovod i kanlizacija” tokom 2018. i 2019. godine zaključilo ugovore vredne 10,5 miliona dinara bez sprovođenja tendera, a da prilikom ugovaranja poslova vrednih oko 78 miliona dinara nije poštovalo načelo obezbeđivanja konkurencije, transparentnosti i jednakosti.

vodovod logo

{module Oglas 1 – 2020}

U izveštaju revizora, u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se da je to javno preduzeće sa Zavodom za javno zdravlje iz Kraljeva zaključilo ugovore vredne 5,8 miliona dinara na ime kontrole i analize vode, a da nije sprovelo postupak javne nabavke za tu uslugu. U toku ove godine ugovor je raskinut.

Nepravilnost je otkrivena i u postupku nabavke naftnih derivata od kompanije “ND petrol” od koje je kupljeno za milion dinara više goriva nego što je bilo predviđeno ugovorenim iznosom na osnovu sprovedenog tendera.

Slična situacija je i prilikom nabavke električne energije jer je to javno preduzeće potrošilo oko pola miliona kilovat sati ili 26 odsto više nego što je predviđeno ugovorom sa “Elektroprivredom Srbije” zbog čega je obaveza uvećana za isnos od oko 3,7 miliona dinara.

{module Oglas 0 – 2020}

Državni revizor otkrio je i da prilikom ugovaranja poslova vrednih 78 miliona dinara, a na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje, rukovodstvo “Vodovoda i kanalizacije” nije poštovalo načelo obezbeđivanja konkurencije, transparentnosti i jednakosti ponuđača.

To podrazumeva da pre zaključenja ugovora nije pozvalo najmanje tri ponuđača i nije pribavilo tri ponude na osnovu kojih bi direktor izabrao najpovoljniju, a da istovremeno ne bude u sukobu interesa.

Odgovarajući revizoru iz “Vodovoda i kanalizacije” su istakli da su komercijane nabavke vršili na osnovu najpovoljnije ponude koja je identična ugovoru o javnim nabavkama za pomenuta dobra, materijale ili radove za tekuće poslovanje i u skladu sa zvaničnim cenovnikom preduzeća.

Državna revizorska institucija utvrdila je i ta je tokom prošle godine to javno preduzeće isplatilo oko 2,6 miliona diniara više za plate nego što je to zakonom predviđeno, a zbog uvećanja osnovice za obračun zarada i minulog rada koji nisu bili u skladu sa Zakonom o privremenom uređenju osnovica.

Tokom postupka revizije “Vodovod i kanalizacija” je donela odluku o obračunu osnovica u iznosu koji je važio na dan donošenja Zakona.

{module Oglas 2 – 2020}

To komunalno preduzeće u poslednjih pet godina nije uplatilo u budžet Srbije oko 23,4 miliona dinara na ime javnih prihoda na ime razlike između isplaćenih zarada obračunatih primenom neumanjene osnovice, a što u “Vodovodu i kanalizaciji” pravdaju lošom finansijskom situacijom.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker