Novi Pazar – Na lečenju 8 covid pacijenata. Epidemiološka situacija nestabilna

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema podacima Štaba za vanredne situacije na bolničkom lečenju u Novom Pazaru je 8 covid pacijenata. Za protekla 24 sata hospitalizovan je jedan novi pacijent, a dva su otpuštena.

zzjz 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju u Novom Pazaru i Tutinu, ali i šire, u našoj zemlji i čitavom regionu, direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić je ocenio da je ona nestabilna i nesigurna, te upozorio sve građane na obavezu poštovanja preporučenih mera zaštite od korona virusa.

Od ukupno 8 covid pacijenata koji se, prema najnovim podacima leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru niko nije na respiratorima, nema preminulih i niko nije transportovan u tercijarne bolničke centre. Od ukupnog broja pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja 23 je kontrolnih a 38 pacijenata se javilo prvi put. Od 38 seroloških, brzih testova 13 je pozitivnih, a kod 17 osoba uzet je bris za PCR testiranje. Na osnovu svih tih parametara koje prati ZZJZ prati kontinuirano, može se reći da je veliki broj građana već preležao koronu.

{module Oglas 0 – 2020}

”U poslednjih deset dana – objašnjava direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić – broj testiranih u covid ambulanti je 348, oko 35 testova dnevno se upotrebi. IGG pozitivnih testova je za 10 dana bilo 66, IGM 64. Na dnevnom nivou je 7 pozitivnih IGG klase i 6 pozitivnih IGM klase. To nam govori da je veliki broj ljudi, više od 50 odsto, preležao koronu, ali i da IGM pozitivni mogu biti potencijalni okidači za pojavu većeg broja pacijenata.”

Doktor Spahić takođe naglašava, uzimajući u obzir pandemijska iskustva kroz istoriju, činjenice o povećanom broju kontakata početkom nove školske godine, kao i veliki broj građana koji se vraća sa letovanja, da je vrlo realno očekivati još jedan talas. S obzirom da je pred nama epidemiološki nestabilan period, bliži se i sezonski grip, dr Spahić savetuje da se naučimo da živimo sa virusom uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite. A u cilju povećanja stepena zdravstvene prosvećenosti stanovništva, ZZJZ priprema edukativnu štampanu brošuru za građane, pod nazivom ”Da nam se ne ponovi”. (rtv)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker