Novi Pazar / Na Bedemu otkriveni krov tamnice i temelji kasarne

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Arheolozi su tokom nastavka arheoloških istraživanja severne tabije Novopazarske tvrđave pronašli krov Zindana (tamnica, zatvor) i temelje kasarne iz druge polovine 19. veka, rekao je danas direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin.

tzhjzthjtz

{module Oglas 1 – 2020}

Istraživanja su nastavljena prošle nedelje, a ove godine ih finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar.

Baćićanin je radiju Sto plus rekao da su i ranije pretpostavljali da se Zindan tu nalazio, ali da nisu tačno znali gde počinje krov, a da je kasarnu izgradio oko 1861. godine sultan Abdul Aziz.

“Utvrdili smo da je zgrada u kojoj je danas smeštena gradska biblioteka napravljena na temeljima te kasarne. Ovo je istorija grada, koja će uticati i na njegov novi izgled, jer nam je želja da se ono što se nalazilo na ovoj tvrđavi obnovi i relativizuje“, rekao je Baćićanin.

{module Oglas 0 – 2020}

On je dodao da će istraživanja, u kojima učestvuju pored lokalnih stručnjaka i arhitekte iz Beograda, Sarajeva, Nove Varoši i Sjenice, trajati još dve nedelje, nakon čega će definisati sve što je otkriveno tokom ovih i prošlogodišnjih iskopavanja.

Prošle godine su otkriveni su zidovi šestougaone kule Džephane (objekat za čuvanje municije), ostaci baruthane (objekat za čuvanje baruta) i zidovi koji su štitili ovu kulu, a koji su izgrađeni pre samog bedema. Prilikom čišćenja zidova kule pronađen je novčić koji pripada kovanju ugarskog vladara Matijasa II iz 1618. godine.

(Radio stoplus)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker