Novi Pazar: Ko god da dođe, ponese najlepše utiske

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Planina Golija, banje sa lekovitom vodom, koncerti i kulturni digađaji, samo su deo bogate turističke ponude

21 5 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U NOVOM Pazaru i okolini je sve više turista, a posebno je primetno sve značajnije prisustvo Kineza, Turaka, Rusa… Mada ponekad znaju i da poremete monaški mir, radujemo se njihovom dolasku i trudimo se da ih što bolje ugostimo, jer nam je stalo da o našem manastiru, našem gradu i našoj zemlji ponesu što lepše utiske – ističe otac Teoktist, iguman manastira Sopoćani, svetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, koji strance posebno oduševljava svojim izuzetnim freskama poput “Lepog Jovana”, “Uspenja Bogorodice”, “Loze Nemanjića” i drugih.

kula motrilja novi pazar

Veliki turistički potencijali Novog Pazara su planina Golija, koja tek kreće stazama susednog Kopaonika, Novopazarska i Rajčinovića banja i obližnja Pešterska visoravan sa svojim prirodnim biserom, kanjonom Uvca. Turisti iz sveta obično najpre posete kulturnu baštinu u Novom Pazaru, a potom požele da obiđu i kanjon Uvca. Sve je više i onih koji zimuju na Kopaoniku, a u Novi Pazar dolaze da obiđu manastire i spomenike islamske arhitekture. Na ovom polju tek treba da se radi, a mogućnosti za zaradu su ogromne.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Krupni pomaci napravljeni su i u Novopazarskoj i Rajčinovića banji, posebno u Novopazarskoj banji, u kojoj je izgrađeno više hotela visoke kategorije i bazena sa lekovitom i toplom banjskom vodom. Za njih su najviše zainteresovani turisti iz arapskih zemalja i Turske. Posebno plene kompleks “Emrović raj” u Novopazarskoj banji, kakav nemaju ni Vrnjačka Banja, ni Karlove Vari, niti čuvene banje u Sloveniji i Mađarskoj, i hotel “Raj” u Rajčinovića banji.

Planina Golija je po mnogima najlepša u Srbiji: ima idealnu klimu, uvek dovoljno snega, obilje vode. Trenuto može da, računajući i domaću radinost, primi oko 1.000 gostiju, što će, čim budu izgrađene nove staze i žičare, biti premalo. U planu su velika ulaganja države u ski-infrastrukturu i puteve i izgradnja velikog hotelskog kompleksa u koji će podstaći izgradnju nekoliko manjih hotela i stotina apartmana.

Golija je naša velika šansa, ali i šansa cele Srbije, vrlo brzo mogla bi biti drugi Kopaonik. Učinićemo sve da u domenima lokalne samouprave pomognemo njen brži razvoj. Nadamo se da će vrlo brzo biti privlačna i za značajnija ulaganja stranaca i naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu – naglašava gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Pešačke staze u Starom Rasu

21 6

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Osim drevnih spomenika kulture, od kojih su neki svetska kulturna baština pod zaštitom Uneska, turiste u Novi Pazar poslednjih godina u sve većem broju dovode i veliki koncerti, festivali i kulturno-zabavne manifestacije koje organizuje Gradska uprava. U Novom Pazaru su gostovale zvezde poput Dina Merlina, Severine, Halida Bešlića, Željka Joksimovića, Marije Šerifović, “Bijelog dugmeta”, Zdravka Čolića i čuvenog Bali-bega iz Turske. Na nekim koncertima bilo je i po 70.000 ljudi, koji su stizali iz Splita, Sarajeva, Skoplja, Ljubljane, Beograda, Minhena, Beča i brojnih drugih evropskih gradova.

21 4

– Sve ti koncerti i naš festival zabavne muzike “Stari grad” donosili su veliku korist našim privrednicima. Hoteli su bili puni, restorani su beležili izvanredne promete, kupovao se novopazarski džins, odlično su išli suveniri i kulinarski specijaliteti ovoga kraja: novopazarski ćevap, mantije, peštersko jagnje, sjenički sir, golijski kajmak, pastrmka… U planu nam je još više velikih i kvalitetnih kulturniih i zabavnih manifestacija koje će naš grad učiniti prepoznatljivim u celoj Evropi – ističe Aladin Imamović koji je u gradskoj upravi zadužen za organizaciju “velikih spektakala”.

Novi turistički objekti na Goliji

21 3

PETROVA CRKVA

VEĆ sledećeg proleća u porti Petrove crkve, najstarije hrišćanske bogomolje na Balkanu, počeće obnova trpezarije, izgradnja potrebnih kancelarija, biblioteke, malog lapidarijuma i “salona za turiste” u kome će moći da se održavaju razne prezentacije i upoznavanje domaćih i stranih turista sa prošlošću ovog kraja. U planu je i štampanje Monografije Petrove crkve, koja će takođe biti dostupna posetiocima.

AKCIJAŠI POMAŽU

VEĆ dve decenije turisti pokušavaju da “osvoje” i arheološki lokalitet Gradina u Postenju, pored puta Raška – Novi Pazar. Po mišljenju grupe eminentnih stručnjaka, ovde je bilo jedno od najznačajnijih utvrđenja Starog Rasa. Lokalitet je prilično zapušten i nepristupačan. Tek ovoga leta, na predlog Rasima Ljajića i komandanta ORA “Ribarići 2019”, akcijaši su očistili Gradinu i prilazni put do ovog lokaliteta. Radili su i na Pazarištu i na Ribarićkom jezeru, koje je takođe veliki, a još nedovoljno iskorišćeni turistički potencijal Novog Pazara.

Koncert “Bijelog dugmeta”

21 2

NAGRADA

NA nacionalnom konkursu za izbor “Izuzetne turističke destinacije Evrope”, novopazarska Turistička organizacija osvojila je prošle godine prvo mesto. Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema je bila “kulturni turizam”, odnosno kulturna baština i kulturno nasleđe i briga o njemu, posebno o spomenicima kulture pod zaštitom Uneska, koji su glavna “meta” većine turističkih agencija i grupa iz celog sveta.

(Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.