Novi Pazar je bio ŽARIŠTE, grad sa najvećim letalitetom korona virusa – a kakvo je SADA stanje?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dr Mirsad Đerlek o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici…

tgfjutzutzujztujtz

Izvor: Mondo/stefan stojanović

{module Oglas 1 – 2020}

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Đerlek, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih.

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Đerlek, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u poslednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na virus korona je oko pet-šest odsto.

{module Oglas 0 – 2020}

“Gledajući sve što se dešavalo u poslednjih mesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom”, kazao je on.

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid sistema u nekovid bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom da je virus takav i ne sme mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog virusa korona, kako je ispričao Đerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su zbog virusa Covid-19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je reč o Sjenici, Đerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem obolelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još uvek ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Đerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Đerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na “haj flou”.

{module Oglas 2 – 2020}

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a Đerlek, podsećajući da već dva-tri dana nisu imali smrtnih ishoda, kaže da se nažalost ipak može očekivati.

“Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život”, navodi on.

Mondo.rs/Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex