Novi Pazar – Evo šta kažu pacijenti koji su smješteni u privremenu COVID-19 bolnicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru u rekordnom roku opremljena je specijalna bolnica u kojoj se leče građani tog grada i okolnih opština, oboleli od COVID-19 (bolest koju izaziva virus korona), sa lakšom kliničkom slikom.

thumbs b c f7d8b46f5165fb0d8eb1d39d72809f2f

{module Oglas 1 – 2020}

Za te namene preuređena je zgrada medicinske škole “Dva heroja”, a improvizovana bolnica ima kapacitet 150 kreveta.

Specijalna bolnica primila je već prve pacijente, javlja Anadolu Agency. U nju su smešteni Novopazarci koji su se lečili u bolnici na beogradskom Sajmu, njih 13, a tokom jučerašnjeg dana tu je hospitalizovano još troje pozitivnih na COVID-19 sa lakšim oblikom bolesti i bez simptoma.

“Prva noć u privremenoj bolnici protekla je mirno. Svi pacijenti smešteni u njoj se dobro osećaju. Pod dvadesetčetvoročasovnim su nadzorom medicinskih radnika i pruža im se sva pažnja i briga. Maksimalno smo se trudili da se obezbedi ovakav objekat. U razgovoru sa pacijentima koji su smešteni ovde čuli smo koliko im je važno što su ponovo u svom gradu, leče ih medicinski radnici koje poznaju i bolest im tako lakše pada. Obezbeđeni su svi uslovi, odvojene su muške i ženske spavaonice i toaleti, imaju internet i televiziju kao i prostor za obavljanje dnevnih namaza (muslimanska molitva). Maksimalno smo oprezni, osoblje je zaštićeno i imamo kvalitetnu i dobru zaštitnu opremu”, rekao je u izjavi za AA rukovodilac privremene COVID-19 bolnice u Novom Pazaru dr. Faruk Pašović.

{module Oglas 0 – 2020}

U privremenoj bolnici je angažovan veliki broj obrazovanih i mladih lekara. Među njima i mladi doktor opšte medicine Emir Smailović koji ima svega 25 godina, znanje je sticao na prestižnoj obrazovnoj ustanovi u zemlji. Tek je zakoračio u svet lekarske profesije, a pred njim je sada životni izazov.

“Bez oklevanja sam prihvatio taj poziv. Školovao sam se da pomognem bolesnima, radim to iz humanih ubeđenja. Što bih ostao kod kuće ako sam korisniji zajednici kada sam angažovan. Nema straha, razmišljam samo kako ću najbolje raditi svoj posao i dati sve od sebe da budem na raspolaganju i koristan bolesnim sugrađanima, ali i starijim kolegama. Imam razumevanje i podršku svoje porodice”, rekao je mladi doktor opšte medicine.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar prim. mr sci. dr Šefadil Spahić rekao je za AA da je trenutna epidemiološka situacija u tom gradu i opštini Tutin za koju su nadležni nestabilna, ali da je pod kontrolom.

{module Oglas 2 – 2020}

“Epidemiološka situacija u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i osobe sa smetnjama je zadovoljavajuća. Od COVID-19 obolele su jedna doktorka i dve medicinske sestre sa grudnog odeljenja novopazarske Opšte bolnice. Povremeno se radi dezinfekcija važnih objekata. U poslednjih deset dana primetno je poboljšanje ponašanja građana i poštovanje mera Vlade Srbije”, rekao je Spahić.

Prema poslednjem izveštaju, u Novom Pazaru u protekla 24 časa na COVID-19 testirano je 40 osoba, dve su bile pozitivne. Ukupan broj obolelih u tom gradu sada je 34.

(Anadolija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex