Novi Pazar dobio savremenu stanicu za mjerenje kvaliteta vazduha

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mjerna stanica za određivanje nivoa kvaliteta vazduha počela je danas sa radom u Novom Pazaru, a žitelji ovog grada sada u svakom trenutku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu proveriti da li je vazduh zagađen.

mjerna stanica vazduh 696x469

Foto: Grad Novi Pazar

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Direktor Agencije, koja je finansirala nabavku stanice, Filip Radović kazao je prilikom svečanog puštanja u rad da će podaci iz svakodnevnog monitorniga moći da se koriste za identifikaciju problema, njegovo kontrolisanje i rješavanje.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je mjerna stanica postavljena na Rekreacionom centru, mjestu na kojem mladi provode najviše vremena.

“Želimo bolju životnu sredinu za naše građane. Jedan od projekata ka ostvarenju tog cilja je izmještanje Gradske toplane i obezbeđivanje grejanja na biomasu. Prošle godine fokusirali smo se na ozelenjavanje površina zbog čega smo obezbedili 10.000 sadnica”, poručio je Biševac.

Prvog dana rada mjerna stanica je pokazala da je vazduh u Novom Pazaru zagađen česticama PM10 kojih je bilo višestruko više od dozvoljenih 50 mikrograma u kubnom metru.

Te PM10 čestice zapravo predstavljaju prašinu manju od 10 mikrometara koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Nivoi drugog zagađivača, sumpor dioksida (SO2) bili su ispod granice dozvoljenog.

Mjerna stanica u Novom Pazaru mjeriće i nivoe azot oksida, ozona i čestica PM2,5.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Izvor: Radio Sto plus

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.