Novi Pazar / Da li bi ovo svako uradio? Ženi oboleloj od KORONE dao VEŠTAČKO DISANJE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Momak iz Novog Pazara kaže, ni na trenutak nije razmišljao.

fujdtziks6uw56

Izvor: guliver/getty images plus/istock/goodmoments

{module Oglas 1 – 2020}

Hitna služba dovela je ispred internog odeljenja stariju ženu koja je bila u veoma teškom zdravstvenom stanju i bila je pozitivna na koronu. Trebalo je sa kolegom volonterom Senkom Župljaninom da je prebacimo do crvene zone. U jednom trenutku, žena je prestala da diše. Nastala je panika, video sam da je gubimo. Senko je dozivao doktore, doneo je pored nje bocu sa kiseonikom. Dao sam joj veštačko disanje, zatim smo joj uključili kiseonik. Ubrzo je počela da reaguje i otvorila je oči”,  

Ovako za “Informer” govori Senad Dautović (33) koji je tri nedelje volontirao u novopazarskoj Opštoj bolnici koja je pretvorena u regionalni kovid centar. Senad je na poziv profesora Elvisa Koničanina postao član volonterske grupe. U timu je u jednom trenutku bilo pedesetak ljudi.

Dramu koja se u ovoj bolnici dogodila početkom juna Senad će pamtiti do kraja života. Novi Pazar je tih dana bio pravo žarište korone, bolnica ispunjena do poslednjeg mesta, a dnevno je dolazilo preko sto novih pacijenata.

{module Oglas 0 – 2020}

“Čuli smo sirene vozila hitne službe i znali smo da je reč o teškom slučaju. Nisam ni sanjao šta će se dogoditi minut nakon toga. Volonter Senko Župljanin i ja gurali smo pokretni ležaj ka liftu, pacijentkinja je otežano disala. U hodniku, na spratu, prestala je da diše. Ugurali smo ležaj u prvu sobu na koju smo naišli i tada je počela borba za život te starije žene”, govori Senad, koji se iz Rožaja u Novi Pazar doselio pre šest godina.

On kaže da nije razmišljao o svom zdravlju i najbitnije mu je bilo da pacijentkinja preživi. Po struci nije medicinar i prvi put se našao u ovakvoj situaciji.

“Nema tu vremena za razmišljanje. Gledao sam samo da joj spasim život, samo me je to interesovalo. Senko i ja smo uradili sve što je do nas, zatim su je preuzeli lekari. Nakon petnaest dana dobio sam informaciju da je ta žena preminula jer je imala više drugih bolesti”, kaže Senad, otac dvoje dece.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek, kada je čuo za ovaj događaj, naložio je hitno testiranje Senada Dautovića. Nalaz je ubrzo stigao i ovaj momak je negativan.

“Posle ovog događaja, angažovan sam kao radnik obezbeđenja u bolnici i taj posao sam radio nešto više od mesec dana, ugovor mi je istekao 31. jula”, kaže Senad koji u Novom Pazaru sa porodicom živi kao podstanar.

(MONDO/Informer)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker