NOVE MERE NA ULASKU U SRBIJU! Temperatura se meri svima, a evo šta se dešava s onim ko ima simptome

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Svi koji ulaze u Srbiju, nebitno da li su stranci ili naši građani, na granici dobijaju zdravstveno upozorenje i meri im se telesna temperatura, a svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice će biti upućen u kovid ambulantu.

THJSTRHSHZ4

Foto: Zoran Šaponjić

{module Oglas 1 – 2020}

Ovo pravilo važi od kada je pojačan zdravstveni nadzor na granicama, a što je počelo da se primenjuje ovih dana, zapravo otkako je korona buknula u zemljama u okruženju, a gde trenutno boravi određen broj naših građana na letovanju.

Oni sa simptomima korona virusa, kojima se meri temperatura i koji su samim tim i sumnjivi na kovid 19, biće upućivani u kovid ambulante. Tamo će im biti urađeni pregled, rendgen pluća, kao i testiranje na ovaj virs, a po potrebi i hospitalizacija.

U Srbiji se inače sve glasnije priča o mogućoj dvonedeljnoj izolaciji za naše državljane po poravtku sa odmora iz zemalja okružanja, gde je korona podivljala poslednjih dana i nedelja.

{module Oglas 0 – 2020}

Do tada, na granicama će se primnjivati ove mere, a svaki naš građanin dobiće i zdrastveno upozorenje, koje izdaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Tu su navedeni saveti kako osoba da se ponaša zbog epidemije korona viursa, ali i brojevi telefona ustanova kojima mogu da se jave ukoliko su bolesni ili imaju simptome kovida 19.

U upozorenju je kroz osam tačaka navedeno kako se treba ponašati tokom boravka u Srbiji, ili nakon povratka u zemlju, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Navodi se tako da u narednih 14 dana trebalo bi da smanji komunikaciju sa drugim ososbama u domaćinstvu, radnom ili javnom mestu.

Tu su detaljni saveti o dezinfekciji i ponašanju. Takođe, u uputstvu je navedeno da treba izbegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije, izbegavati pozdravljanje i ljubljenje, uz obaveznu distancu od jednog metra.

{module Oglas 2 – 2020}

Takođe, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, i ukoliko neko oseti simptome infekcije organa za disanje, među kojima spadaju povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, potrebno je odmah staviti masku, izbegavati kontakte sa drugim osobama i javiti se telefonom epidemiologu instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka. (Kurir)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex