Nova.rs / U Užicu jagma za brašnom, a u menjačnicama deviza nema ni za lek

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posle sinoćnje vanredne situacije na užičkim benzinskim pumpana, danas nešto manje gužve. U marketima se i dalje kupuju osnovne životne namirnice, a brašno prednjači. U menjačnicama deviza ni za lek. U gradu se oseća napetost, ništa nije isto, a niko ne zna šta se tačno dešava i šta se sprema.

Povećana kupovina goriva danas je u Užicu nastavljena a veće gužve očekuju se u kasnijim popodnevnim satima. Na pojedinim pumpama nema običnog dizela ali ni na jednoj pumpi nema ograničenja kupovine.

U velikim marketima, stranih kompanija neme brašna tip 400, koje se najviše kupuje a i šećer se ne može svugde naći. Najsnabdeveniji je najveći lokalni hipermarket u kome za sada ima svih namirnica. Ljudi kupuju iz straha, a ni sami ne znaju od čega, na televiziji su čuli da će biti kriza.

“Kupili smo brašno, šećer, ulje, so, ne možemo se obezbediti za neki duži period ali bar da imamo za početak, ne znamo šta će biti, ali da imamo osnovno. Moramo i praška da kupimo, da se operemo, to nam je najpotrebnije. Na televiziji kažu: Imamo svega. Imate vi, a da li imamo mi? Ja nemam i moram da kupim, niko mi dati neće, a neko ko priča tako sigurno ima pa će na kraju biti da oni imaju a mi nemamo. Sedmoro unučadi imam, deca su mi dobra i odgovorna ali mi stariji uvek brinemo za sve. Najgore što nemamo mnogo imanja, ali imamo malo penzije. Deca danas rade kod privatnika, kakvu će oni penziju imati, nikakvu”, kaže za Nova.rs Radenka koja je sa suprugom došla u nabavku.

Ona i suprug borave i u selu ali ih brine što nemaju dovoljno imanja.

„Žao mi dece u gradovima, ko ima zemlje nekako će se snaći da preživi. Mi imamo nešto malo, nije dovoljno za sve. Samo da ima osnovnih namirnica, gorivo nije ni važno, bez goriva se može ali bez hleba ne. Ne znamo šta će “, dodaje Radenka.

Strah od inflacije i loše situacije pojačava i činjenica da se u većini užičkih menjačnica danas ne može kupiti evro. Kurs je uglavnom 117-119, a tamo gde ga ima prodaje se za 120 dinara.

„Deviza trenutno nema jer je velika potražnja, skoro niko ne prodaje evro, imamo samo dinare. Mislim da je ovo psihološka situacija ali niko ništa ne može da tvrdi. Ako otkupimo neku manji količinu, to i prodamo ali to je sve sitno. Drugih deviza ima za prodaju ali evra ne“, rekao nam je vlasnik jedne od užičkih menjačnica.

U drugoj menjačnici su nam rekli da nemaju nikakvu stranu valutu za prodaju a u sledećoj da se može kupiti manja količina ali po ceni od 120 dinara.

U apotekama nema većih odstupanaj u odnosu na raniji period. Malo je onih koji kupuju zalihe lekova ali se javljaju pojedinačni slučajevi. To su uglavnom hronični bolesnici koji inače kupuju svoju terapiju.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker