Njemačka sama odlučila kome će otvoriti granice: Na listi Crna Gora, ali ne i Srbija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

dfgz567686

{module Oglas 1 – 2020}

Druge zemlje kojima Njemačka već od sutra, 2. jula, otvara granice bez restrikcija su Australija, Gruzija, Kanada, Novi Zeland, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Nadležni u Njemačkoj redovno će ažurirati ovu listu, što znači da može doći do promjena i kada je riječ o otvaranju granica prema drugim zemljama. Ono što je važno jeste da ulazak u Njemačku ovisi o mjestu gdje je putnik prethodno boravio, a ne o njegovom državljanstvu.

Putovanja u Njemačku moguća su iz trećih zemalja koje nisu navedene na prvobitnom popisu, ali pod određenim uvjetima. Podsjetimo da su iz Ambasade BiH u Njemačkoj danas stigle informacija kako će se iz BiH moći ući u Njemačku uz negativan PCR test ili karantin. Ranije njemačke vlasti nisu priznavale PCR test urađen u BiH.

Crna Gora jedina je zemlja iz naše regije kojoj Njemačka otvara svoje granice. Na njemačkoj listi sigurnih zemalja i dalje se ne nalazi Srbija, što znači da za one koji putuju u Njemačku iz Srbije i dalje važe propisi o karantinu ili negativnom PCR testu. Međutim, prema jučerašnjoj “bijeloj listi” koju su donijeli evropski zvaničnici, državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u EU.

Ipak, pored odluke evropskih diplomata, svaka članica EU sama za sebe može donijeti listu zemalja kojima otvara granice, što je Njemačka među prvima učinila.
{module Oglas 0 – 2020}

Ko još može u Njemačku

Na temelju odluke njemačkih vlasti putovanja u ovu zemlju moguća su i za sljedeće skupine:

– Državljane Njemačke i državljane drugih zemalja članica Evropske unije, zemalja povezanih sa Schengenom (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) i Ujedinjenog Kraljevstva;

– Državljane trećih zemalja s važećom dozvolom boravka u Njemačkoj. To se odnosi na članove porodica državljana trećih zemalja koji putuju u Njemačku radi spajanja s porodicom ili u posjetu porodici iz hitnih razloga;

– Zdravstvene radnike, istraživače i njegovatelje starijih osoba;

– Strane stručnjake i visoko kvalificirano osoblje čiji je rad potreban u Njemačkoj i ne može se odgoditi ili provoditi u inozemstvu;

– Osoblje koje se bavi prijevozom robe

– Sezonske radnike u poljoprivredi;

– Mornare;

– Strane studente čiji studij se ne može u potpunosti nastaviti izvan Njemačke;

– Osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili traže zaštitu iz drugih humanitarnih razloga;

– Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarne radnike;

– Državljane Njemačke koji se vraćaju u svoju domovinu;

– Putnike u tranzitu.

Kada je riječ o zemljama za koje važi pravilo dvosedmične samoizolacije, sve informacije dostupne su na web stranici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.