Nije pitala da li će boljeti: Višnja (8) će bratu (7) koji boluje od leukemije donirati koštanu srž, sve samo da ga spase!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ljekari su prošle godine malenom Milošu Ćelapu (7) ustanovili akutnu limfoblastnu leukemiju. Mislili su da su pobijedili neprijatelja, ali bolest se vratila. Spas je sada u transplantaciji, koja će se raditi u Italiji…

Nerazdvojni su. Kao da su blizanci. Višnja ima osam godina, ide u školu, trenira odbojku, a njen mlađi brat Miloš ima sedam godina i dobio je leukemiju. Ona zna da može da ga spase. Rekla je “da” ni trena ne razmišljajući. Nije pitala ni da li će je boljeti. A boljeće. Ali maloj heroini to nije ni bitno.

Nedaće porodice Ćelap iz Novog Sada počele su u maju 2021. godine. Mislili su da Miloš ima samo prehladu, ali analize krvi su otkrile ljutog neprijatelja.

– Ljekari su nam tada rekli da nešto nije u redu s krvnom slikom. Ponovili su nalaze i rekli nam da dijete mora u bolnicu. U jednoj su rekli da mu nije ništa, a u drugoj su odmah vidjeli o čemu je riječ. Odnos leukocita i trombocita je pokazao da može biti problem sa krvi, upućivalo je na potencijalnu leukemiju. Nalaz koštane srži potvrdio je slutnje – dijagnoza je bila akutna limfoblastna leukemija – kaže za Kurir dečakov tata Nemanja.

Liječenje su počeli u Novom Sadu, a nastavili ga u Tiršovoj. Krenulo se s hemioterapijama. Iako su bile teške, dječak ih je dobro podnio. Vratili su se normalnom životu, svakodnevici. Krenuo je u školu. Tek mjesec dana je sjedio u školskoj klupi, a onda je došla prehlada koja dugo nije prolazila…

– Analize krvi su bile dobre, ali on se najprije požalio na bol u ruci, a potom i na bolove u nogama. Mogli smo da pretpostavimo šta je. I stvarno, nalazi su potvrdili da se bolest vratila. Ljekari su rekli da mora na transplantaciju koštane srži. Rečeno je da je najbolje da mu koštanu srž da srodni donor, pa je uzet uzorak od kćerke. Poklapanje je 100 odsto i transplantacija će se uraditi 7. marta u Italiji – navodi otac.

Već su u kontaktu s nekim bolnicama, vjerovatno će u onu u Monci. Za tu operaciju potrebno im je 300.000 eura, za porodicu Ćelap nedostižna suma, pa novac sakupljaju preko fondacije “Budi human”. Nadaju se da će do marta uspjeti da ga prikupe i vjeruju da će uspjeti da se vrate normalnom životu. Jer svi podnose, kaže tata, baš veliku žrtvu. Djeca ne idu u školu, pohađaju nastavu onlajn.

Ne idu na treninge, druženja. Čuvaju se virusa, izolovani su od svega što može da ugrozi Miloša. Čine sve samo da bi njemu u budućnosti bilo bolje.

– Miloš je trenutno u bolnici, tamo je s mamom, jer je imao povišenu temperaturu. Nadamo se da će se u ponedjeljak nastaviti sa imunoterapijama. Poslije se pripremamo za transplataciju, moraće da bude u bolnici tokom priprema za operaciju. Biće razdvojen od sestre, a s njom najviše voli da se igra. Ipak, spremni smo i to da pobijedimo, i da sve bude kao prije, kad je Miloš bio zdrav – zaključuje tata Nemanja, uz apel ljudima koji to mogu da im finansijski pomognu.

(Exkluziva.ba)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker