Nevjerovatan podatak – Pogledajte na kom mjestu po zagađenosti vazduha je Novi Pazar

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na sajtu “Air Visual” koji se bavi zagađenjem vazduha u celom svetu, Novi Pazar danima zauzima treće mesto. U prethodnim danima bronzana medalja za zagađenost, nažalost, pripala je Novom Pazaru, jer je sa kofecijentom od 167, odmah posle Pekinga i Nju Delhija, ispred svih gradova sveta po podacima o zagađenosti koje je objavio pomenuti sajt.

IMG 8574 725x483

{module Oglas 1 – 2020}

Juče ujutru je u Novom Pazaru bio nešto niži koficijent zagađenosti nego prethodnih dana, ali već od podneva taj broj je prešao 120, što je opet ovaj grad dovelo do neslavnog mesta na tabelama zagađenosti u svetu.

Mirza Ramusović, advokat iz Novog Pazara, zabrinut je zbog zagađenosti vazduha u njegovom gradu. Ističe da pola godine on, ali i svi građani ovog grada, moraju da žive u uslovima koji su katastrofalni, jer je, navodi on, činjenica da kad počne grejna sezona počinje i život u jednom od najzagađenih gradova i traje šest meseci.

“Mene lično činjenica da smo jedan od najzagađenih gradova u zemlji ali i svetu jako deprimira, jer znam da grejna sezona u Novom Pazaru traje minimalno šest meseci, tako da je faktički početak svake grejne sezone za mene ujedno i podsetnik da ću narednih šest meseci udisati ovu odvratnost od vazduha”, kaže Mirza za Nova.rs.

{module Oglas 0 – 2020}

Dodaje da ne zna šta je tačno uzročnik tolike količine zagađenja u Novom Pazaru, ali ni da bilo ko drugi zna odgovor na to pitanje.

“Ja iskreno nemam pojma šta je najveći uzročnik, niti javnost u Novom Pazaru sa pouzdanošću zna šta je uzrok i kako ovaj stepen zagađenosti utiče na zdravlje ljudi, jer ne postoji nikakva javna rasprava o tome niti se time bilo ko bavi, bar ne da je meni poznato.

IMG 8565 1024x683

Mi u Novom Pazaru već godinama udišemo užasan vazduh, za šta smo od prošle godine dobili i zvaničnu potvrdu kada je instalirana stanica za merenje zagađenosti vazduha, koja je i potvrdila da građani Pazar udišu najgori vazduh u Srbiji.

Problem zagađenosti treba da bude prioritet lokalne vlasti, i tek kada to i postane onda će se angažovati profesionalna lica, koja bi se nakon eventualne hemijske analize čestica u vazduhu izjasnila o tome šta je najveći uzročnik zagađenja i šta bi shodno tome moglo da ukloni uzroke zagađenja i popravi kvalitet vazduha u Novom Pazaru”, zaključio je Mirza.

Ono što zabrinjava građane Novog Pazara, jeste i to da Pazarci godinama nisu znali o kolikoj količini zagađenosti u njihovom gradu se radi, s obzirom na to da stanica za merenje nije postojla i da je izgrađena prethodne godine i puštena u rad.

{module Oglas 2 – 2020}

Alija Madžović je osnovac iz Novog Pazara, jedan je od osnivača neformalne grupe za zaštititu životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, učesnik je brojnih međunarodnih konferencija vezanih za zaštitu životne okoline i klimatskih promena, a o njegovom aktivizmu pisao je britanski BBC i mnogi svetski mediji. Alija kaže da je problema mnogo, da se konstantno gomilaju i da se ne rešavaju.

“Sve zelene površine u gradskom jezgru se pretvaraju u betonske trgove, gradi se mnogo zgrada, automobila je i previše, jako je mali broj onih koji koriste bicikle na primer, grejna sezona počinje, i nema ekološkog sistema koji može da upije štetne materije ili da ih rastera”, kaže on.

Alija dodaje i da je problem ogromna količina smeća, kako na ulicama grada, tako i na divljim deponijama kojima je grad okružen, a da ne postoji spremnost niti volja da se te stvari menjaju.

“Ekologije se vlast seti kada dođu izbori i treba da se zasadi neko ukrasno drveće koje se nakon izbora osuši ili bude uništeno, jer niko o tome ne vodi računa. Ista situacija je i sa opozicijom, i oni koriste ekologiju kako bi napali vlast da ne vodi računa o njoj i onda se samo vrtimo u krug i nemamo rešenja za ogromnu količinu zagađenosti vazduha i svake godine se nalazimo u istom problemu. Prvih par dana pričamo o tom problemu i onda kao da se jednostavno pomirimo sa činjenicom da živimo u jednom od najzagađenih gradova u zemlji, ali i u Evropi, pa i u svetu”.

Alija Madžović kaže i da u Pazaru nije problem samo zagađenost vazduha, već i zagađenost reka.

“Imamo mnogo problema sa otpadnim vodama u reke koje prolaze kroz sami centar grada i sve je to veliki problem koji treba da rešava vlast, ali i sami građani koji će se edukovati u školama, porodicama, džamijama i svim institucijama”, zaključio je Alija i dodao da očekuje da njega i njegove drugove uskoro primi gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, kojem su pisali pre mesec dana, kako bi mu saopštili sve probleme vezane za zaštitu životne sredine u ovom gradu.

Grad Novi Pazar se u prethodnim danima nije zvanično oglasio povodom velikog koficijenta zagađenosti, ali građani na društvenim mrežama često komentarišu trenutnu situaciju i traže da se makar organizuju javne debate u kojima bi stručnjaci predložili rešenja, ali i u kojima bi javnost bila obaveštena o stvarnoj količini zagađenosti vazduha, o uzročnicima i posledicama po zdravlje lokalnog stanovništva.

(Nova)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker