Nestorović o ”najsmešnijem virusu u istoriji”: Cilj je bio da se narod relaksira, izvinjavam se ako se neko uvredio

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj Branimir Nestorović rekao je večeras da je ona “sada već čuvena” konferencija 21. februara za ideju imala da ljude relaksira i da nije želeo nikoga da uvredi time.

735129 branimir nestorovic ls

{module Oglas 1 – 2020}

Na toj konferenciji Nestorović je, između ostalog rekao, da je virus korona “najsmešniji virus u istoriji”.

– To je bila naravno šala, koja je bila sračunata. Mi smo znali da virus dolazi, imali smo loše vesti iz Italija i Španije dok se nije širilo toliko po medijima. Moja ideja tom izjavom je bila da se narod malo relaksira, da ne opustoši apoteke, samousluge… to je bila šala koja bi spustila malo tenziju, znam da su se pojedini ljudi uvredili i ja im se izvinjavam zbog toga. Mi smo sada u petoj nedelji, i gledajući iz ove prespektive mi smo se odlično pripremili, imali smo mnogo vremena za pripremu, zamislite šta bi se dogodilo da je narod pohrlio u apoteke, prodavnice… – rekao je dr Nestorović u emisiji “Prva tema”.

Pogledajte video :

{module Oglas 0 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=D0V8s4_ZsGE

Nestorović je kazao da su novi podaci o virusu pokazali da on utiče na mozak, tačnije na koncentraciju.

– Prvi virus je ipak iz Vuhana, mada je to sada politička priča, jedni optužuju druge, ali definitivno je prvi registrovani oboleli od virusa iz Vuhana – rekao je Nestorović na pitanje da li je možda virus veštački izazvan u Kini.

Dr Nestorović je rekao da su u početku znali jako malo o virusu ali da je danas drugačije i da se dosta toga saznalo.

– Mi tada nismo ništa znali o virusu, podaci su bili dosta oskudni, generalno nismo imali ništa. Kinezi su tek 24. marta objavili svoju analizu iz Vuhana. Ja sam jednom prilikom u nekoj emisiji dok se zapadna Evropa još nije toliko obazirala na nadolazeći virus rekao da će on sigurno stići i tada su svi bili šokirani. Mi smo znali da se u Americi virus pojavio u decembru, u Italiji je cirklulisao u decembru i januaru iako se nije toliko tada govorilo o tome. Prvo se razboljevaju mladi jer imaju slabu kliničku sliku i onda kada se nagomila broj zaraženih on prelazi na rizične grupe, zato je i nastala katastrofa u Bergamu i Madridu – rekao je Nesterović i dodao:

{module Oglas 2 – 2020}

– Ovaj virus je interesantan jer koristi jedan receptor koji se nalazi u crevima, bubrezima i srcu najviše. Zato su osobe sa kardiovaskularnim bolestima najugroženije. Osobe sa visokim krvnim pritiskom imaju mnogo tog jednog molekula i zato su one najugorženije. Virus se izlučuje i putem mokraće. Javni toaleti su zato veliki izvor virusa. I u bolnicama, na radnim mestima, zato se preporučuje to pranje ruku do besvesti i velika pažnja prilikom odlaska u toalete – objasnio je doktor Nestorović.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.