Nepravilne nabavke u opštini Sjenica vredne 260 miliona

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Državna revizorska institucija (DRI) otkrila je da je Opština Sjenica 2018. i 2019. godine preuzela obaveze ili isplatila više od 262 miliona dinara za nabavku dobara, usluga ili radova suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, objavio je danas radio Sto plus.

hrdtghjutzhtr

{module Oglas 1 – 2020}

U izveštaju državnog revizora navodi se da je predsednik opštine isplatio oko 3,6 miliona dinara na ime ugostiteljskih usluga, a da uopšte nije sproveo postupak javne nabavke, kao i da je Opštinska uprava potrošila još 27 miliona dinara bez tendera.

Najviše, skoro 17 miliona dinara, je potrošeno za prevoz radnika i učenika.

Predškolska ustanova “Maslačak” kupila je opremu za vrtić vrednu 1,2 miliona dinara bez sprovodjenja tendera, a Turistička organizacija Sjenice 1,1 milion dinara za iznajmljivanje bine, LED ekrana i dodatne opreme za muzičke nastupe.

{module Oglas 0 – 2020}

Revizor je kršenje Zakona o javnim nabavkama utvrdio u 18 tendera vrednih oko 229 miliona dinara, od kojih su kod onih vrednih preko 210 miliona uočene “materijalno značajne nepravilnosti”.

Sjenica je firmi “Složna braća – Zoran i Nele” za radove na putnoj infrastrukturi u te dve godine isplatila preko 132 miliona dinara bez dokaza o primopredaji izvedenih radova, potvrde nadzornog organa i odgovarajućeg kvaliteta, pa čak i za radove koji nisu izvedeni, odnosno, ne postoji računovodstvena dokumentacija.

Kršenje zakona, pre svega zbog nepotpune tehničke dokumentacije ili prihvatanja neadekvatnih ponuda, otkriveno je i u tenderima za rekonstrukciju gradskog stepeništa (4,5 miliona dinara), izgradnju tjubing staze (26,8 miliona), humano hvatanje pasa (1,8 miliona), nabavku goriva (tri miliona) i još devet javnih nabavki.

Revizijom je utvrdjeno da je Sjenica nepravilno utvrdila koeficijente i osnovice za obračun zarada zbog čega je iz budžeta isplaćeno 12 miliona dinara više nego što je dozvoljeno, za zaposlene u PU “Maslačak” 3,5 miliona dinara, Ustanovi za sport 3,2 miliona, a kabinetu predsednika Opštine tri miliona.

{module Oglas 2 – 2020}

Opštinska uprava je u prošloj godini zaposlila devet osoba na odredjeno vreme, a PU “Maslačak” četvoro na neodredjeno i 44 na odredjeno, čime su prekoračile dozvoljeni broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave.

Tokom postupka revizije organi lokalne samouprave nisu preduzeli niti jednu meru da isprave utvrdjene nepravilnosti, osim Turističke organizacije koja je sistematizovala dva radna mesta.

(Nova S, Beta)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex