Na graničnom prelazu / ”Srećna sam što se konačno vraćam kući!”: Kako od danas izgleda prelazak granice i koja pravila važe na ”drugoj strani”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Granice za ulazak u Srbiju od danas su otvorene što znači da putnicima koji dolaze u našu zemlju nije potreban negativan test na novi korna virus COVID-19 i nemaju obavezu izolacije. “Blic” je danas posetio granični prelaz Horogoš, i evo kakvu smo situaciju tamo zatekli.

sahara 1000x0

{module Oglas 1 – 2020}

Situacija na izlazu iz Srbije je drugačija. Recimo, na graničnom prelazu Horgoš – Reske nije moguće turistički preći u Mađarsku, ali oni koji putuju u neku od evropskih zemalja iz Srbije preko Mađarske uz određenu dokumentaciju koju zahtevaju mađarski službenici i negativan test na koronu biće propušteni na Reske.

Naime, svako ko putuje u Mađarsku mora da ide u izolaciju 14 dana na drugoj strani granice ili je dužan da podnese zahtev koji se odobrava u određenim situacijama, kao što su sahrane, poslovana putovanja, lekarske intervencije, postupci u mađarskim sudovima ili ispiti.

Za tranzit kroz susednu Mađarsku našim građanima potreban je dokaz da ih u nekoj od zemalja zapadne Evrope čeka posao.

Takođe, od kraja aprila, odlukom vlada Mađarske i Srbije, granicu prelaze i zaposleni u susednoj državi koji žive u pograničnom pojasu do 50 kilometara od granice.

{module Oglas 0 – 2020}

Na prelazu Horgoš, i ulaz i izlaz danas su bili uglavnom prazni. Tek sporadično srpsku granicu prošao bi po koji automobil i autobus. Svi putnici, naši državljani koji su krenuli kući jedva su dočekali slobodan granični prolaz, bez testa i karantina.

Carinski službenici obavljaju kontrolu na ulazu kao i pre pandemije uz dodatno zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženima ili su bili u stranim bolnicma gde je bilo zaraženih u narednih 14 dana treba smanje kontakte u domaćinstvu i na javnim mestima, a ukoliko osete neki od simptoma da se jave epidemiologu.

– Srećna sam što se vraćam kući. Bila sam u poseti u Austriji i dogodilo se da su se granice zatvorile i da je bilo potrebno ispoštovati proceduru koja nije bila nimalo prijatna zbog izolacije. Na sreću, mogla sam da ostanem u gostima. Vraćam se kući. Sve je odlično prošlo na granici, uobičajena je procedura, jedino smo dobili pismeno zdravstveno upozorenje – kaže jedna od putnica koja je prešla Horgoš oko 12 časova.

Mađarska otvorila i granične prelaze Horgoš 2″ i Bački Vinogradi

Osim Horgoša, najvećeg prelaza sa Mađarskom, otvoren je i Horgoš 2 i Bački Vinogradi koji rade po režimu pre uvođenja vanrednog stanja.

Kako je najavljeno, Mađarska je obezbedila svakodnevni tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama, ali kroz tu zemlju su bez problema prošli i naši građani koji su krenuli kući nakon isteka radnih viza.

– Istekla mi je radna viza u Austriji. Dobro je što je Srbija otvorila granicu i ukinula testiranje i izolaciju. To mi govori i da je virus veoma slab. Očekivala sam veću gužvu. Naši carinici su ljubazni i efikasni – kaže putnica iz autobusa.

Na pitanje kuda putuju kažu „još južnije“ i da im posle Beograda treba još nekoliko sati vožnje.

Jedan od putnika koji je krenuo u Austriju gde ga čeka posao kaže da je pripremio test na COVID-19.

– Testirao sam se u Zavodu za javno zdravlje i sada krećem u Austriju gde radim. Na društvenim mrežama čitam različite komentare, ljudi koji su sada otišli iz Srbije i sitgli u Austriju. Pišu da im je trebao test da bi ušli u Austriju, inače bi morali u izolaciju, ali ima i onih koji pišu da su upravo stiglu autobusom u Beč i da im niko ništa nije tražio. Ne znam šta je istina, videćemo – kaže Subotičanin koji radi u okolini Beča.

{module Oglas 2 – 2020}

Jovanović: Vraćamo se na higijenske mere

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, rekla je za RTS da odlukom Vlade prestaju da važe mere kućne izolacije i druge propisane mere za sve građane koji ulaze u zemlju.

– Podela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju – navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

– Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave lekaru, kovid jedinice će ostati. Mere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo – navela je direktorka “Batuta”.

Kontrola rizika se provodi, prema njenim rečima, i administritivnim i ličnim merama.

Pacijenti koji budu imali korona virus, biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.