N.Pazar / Za dan obolelo 11 pacijenata, a evo kakva je situacija sa opremom i osobljem u ovom gradu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar je do juče imao samo jednog obolelog od virusa COVID-19, a sada ih ima čak 12, kazao je sinoć direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić.

fdgst645634

{module Oglas 1 – 2020}

Povodom pojave korona virusa u Novom Pazaru, on je kazao da je od 13 poslatih uzoraka 11 bilo pozitivno, od kojih je devetoro bilo u kontaktu sa prvom osobom, kojoj je prekjuče utvrđeno da je zaražena korona virusom.

Pored situacije koja za sada deluje stabilo postavilo se pitanje šta se dešava u zdravstvenim centrima u ovom gradu, te da li su dovoljno premljeni.

– U našem zdravstvenom centru stanje je prilično stabilno, imamo stabilno snabdevanje. Od kada je stigao kontigent zaštitne opreme, nabavka opreme ide brže. U početku niko nije očekivao da će ovolike količine biti potrebne, drastično su skočile potrebe, pa smo nakon prvobitne situacije, sve normalizovalo. U međuvremenu, mi smo se organizovali sa lokalnim privrednicima i velike količine maski proizvodili su naši lokalni tekstilci iz Pazara i okoline – kazao je za “Blic” direktor Opšte bolnice u ovom gradu Meho Mahmutović.

{module Oglas 0 – 2020}

On dodaje da zdravstvenom centru, za sada, ništa ne nedostaje, te da ako ovo potraje biće potreban veći broj zaštitnih odela.

– Trenutno ih imamo dovoljno. Dogovorili smo sa Ministarstvom i RFZO nedeljno snabdevanje, ali u slučaju da potrebe naglo porastu, možemo da povučemo odmah ono što nam bude nedostajalo. Trebovaćemo i više vizira.

Na optužbe pojedinih kolega, koji kažu da nemaju potrebnu opremu, u nekim drugim bolnicama Mahmutović kaže da postoje protokoli, jasan algoritam, šta na kom mestu zdravstveni radnik mora da ima od opreme.

{module Oglas 2 – 2020}

– Oni koji rade u ambulantama sa pacijentima u febrilnom stanju (koji imaju određene simptome), imaju zaštiti za stepen višu od onih koji takve kontakte nemaju. Oni koji uzorkuju, vade bris, takođe imaju ozbiljnu opremu- vizir, zaštitno odelo, rukavice, kape, kaljače i epidemiološke maske. Pacijent koji je febrilan, ima poseban put ulaska, posebne punktove za pregled, za rendgen i skener – istakao je Mahmutović i dodao da je njihova bolnica bolnica paviljonskog tipa, sa više zgrada.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.