N.Pazar / Epidemiološka situacija nestabilna, raste broj zaraženih i iz Sjenice i Tutina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Operativni stručni tim Grada Novog Pazara održao je sastanak sa kojeg je saopšteno da je trenutna epidemiološka situacija nestabilna i nesigurna. Bilo je reči i o bolničkim smeštajnim kapacitetima, koje će Grad Novi Pazar prilagoditi eventualno većem broju zaraženih. Najveći broj obolelih i dalje dolazi iz Raške, ali se povećava i broj zaraženih iz Sjenice i Tutina.

operativni tim 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Rečeno je da raste broj novozaraženih u okruženju, povećava se broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici i privremenoj u Novopazarskoj banji, kao i prvih pregleda u covid ambulantama. Smeštajni bolnički kapaciteti biće prilagođeni potrebama i eventualnom većem broju zaraženih.

“Vidite da se povećava broj novootkrivenih i novoinficiranih, pre sedam dana imali smo jednocifren broj novozaraženih,a poslednjih nedelju dana taj broj je dvocifren, tako da poslednjih dana imamo prosečno u poslednjih nedelju dana imamo preko 20 novoinficiranih pacijenata. Imamo povećan broj I prvih pregleda u kovid ambulanti, preko 100, a ono što nas zabrinjava je I povećan broj prvih pregleda. Od pre 10 dana smo dobili i PCR brze testove gde prema indikacijama, testiramo pacijente.

{module Oglas 0 – 2020}

Treći parameter koji pratimo je i povećan broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Sagledavajući tu situaciju da nam se ne bi ponovio letnji scenario, razmatrali smo mogućnost da imamo preko 400 ležajeva. U tom pogledu zahvaljujući izveštaju direktora Opšte bolnice dobili smo informaciju da ta zdravstvena institucija može da primi od 300 do 350 pacijenata, imamo jednu alternativnu toje Specijalna bolnica Novopazarska Banja, gde može da bude smešteno negde oko 100 pacijenata”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil  Spahić.

Na sastanku je bilo reči i o alternativnim prostornim rešenjima za smeštaj obolelih od kovida, kao što je hotel Palma, a procenu o tom prostoru daće sutra  epidemilozi iz Instituta za javno zdravlje Batut koji će doći u Novi Pazar. Takođe nije isključena mogućnost da Medicinska škola bude ponovo pretvorena u covid bolnicu. Cilj je obezbediti 500 bolničkih mesta, dodaje Spahić.

“Pored prostora zabrinjava nas i oprema, zanima nas da li ima dovoljno mesta sa kisonikom I da li taj process dobro funkcioniše I treće to je kadar koji nas jako zabrinjava. Svesni smo da nemamo dovoljno lekara da su oni premoreni, a znamo I da ne možemo tražiti pomoć sa strane, jer je svima potrebna nažalost mi nismo u takvoj mogućnosti da sada vratimo ono dobro, koje su nama učinili drugi. Uzimajući sve to u obzir bazirali smo se na te preventivne mere. Sa inspekcijskim službama smo dogovorili da kontorlišu sve i apelujemo na građane da se pridržavaju svih protivepidemisjkih mera”, rekao je Spahić.

{module Oglas 2 – 2020}

S obzirom da je republički Krizni štab doneo rigoroznije mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa i kontrole njihovog poštovanja će u narednom periodu biti pojačane.

Sa sastanka je poručeno da ćemo samo pridržavanjem svih epidemioloških mera uspeti  da se sačuvamo i odbranimo Novi Pazar, sebe i svoje najmilije od korona virusa , ali ćemo  odgovornim ponašanjem pomoći i zdravstvenom sistemu da dobro funkcioniše.

(rtvnp)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker