N.Pazar / Avdo Zimonjić: Kiseonika je redovno nedostajalo, jedne noći je umrlo 12 ljudi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Ovo što govorim je potreba da istina i realno stanje izađu na vidjelo. Ovo što govorim je pod punom sviješću, odgovornošću i savješću. To dugujem prije svega sebi, a onda svojim sugrađanima, javnosti i svima onima koji su izgubili život u ovoj nepravednoj borbi u kojoj su mnogo bili ostavljeni na nemilost, bez elementarnih uslova i njege u trenucima smrti, neka se Allah smiluje njihovoj napaćenom duši, a rodbini podari sabur”, počinje svoju ispovjest za SNews i javno svjedočenje o danima borbe s koronavirusom u novopazarskoj bolnici Avdo Zimonjić (66), penzioner iz Novog Pazara.

avdo zimonjic 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Uz iskrenu zahvalnost ljekarima koji su mu pomogli da se oslobodi “nevidljive nemani” i objavljenu fotografiju sa jednom od medicinskih radnice za koju kaže da je ni ne poznaje, Avdo, uz potvrđenu saglasnost da svoju javnu kritiku i poruku ustupi redakciji SNews, ispravlja da, ovo o čemu želi da obavjesti svakoga, nije se desilo na odjeljenju već na odjeljenjima OB Novi Pazar, kako se ne bi ponovilo.

“Obolio sam, liječio se i hvala Bogu uspio da pobjedim ovu bolest koju zovu Covid 19. Osim istine nemam druge motive, ali zelim da iznesem stvarno stanje. Da se više nikada ne ponovi ovakvo nešto”, počinje svoje svjedočenje uz naglasak da nije član niti sipmatizer ni jedne stranke.

“Ljekari i sestre koji rade u bolnici su jedini istinski heroji. Za sve vrieme liječenja, morao sam da kupujem terapiju. Predsjednik, ministar i premijerka kažu da imamo najsavremeniju bolnicu u zemlji, a mi nismo imali obične stalke za infuziju. Kiseonika je redovno nedostajalo, kao čaše za razblažavanje kiseonika. Stanje se popravilo tek kad se narod organizovao i kad su stigle donacije. Uslovi su bili nezadrživi čak i za najzdravije. Ljudi su ležali, patili i umirali po hodnicima infektivnog odeljenja. Za sve to vrijeme, jedinu brigu o nama vodili su ljekari i sestre kojima su uslovi za rad bili nemogući. Zaboravljeni od svih, čekali smo ishod svoje bolesti. Za to vrijeme, naši lokalni političari su stanje u bolnici prikazivali kao dobro. Oni koji su trebali da brinu o nama, našem zdravlju i životima su nas napustili i zaboravili. Slikali su se u i ispred nove zgrade dijagnostickog centra, u koju nema pristup niko osim direktora, političara i lokalnih kabadahija..”, ukazuje ovaj Novopazar i u javnom obraćanju pita zašto visoki zvaničnici Vlade nisu došli na infektivno i grudno odjeljenje da vide pravo stanje.

{module Oglas 0 – 2020}

Pacijenti kupovali lijekove

Ističe da na odjeljenju nije bilo ni antibiotika, ni vitamina, ni hlorokina.

“Sve smo kupovali sami. Jedne noći je na odeljenjima umrlo 12 ljudi. Mnogi u hodniku u kojem su bili smješteni po stolicama, improvizovanim krevetima, na ivici higijenskih uslova, bez privatnosti i potrebne njege, jer osoblja jednostavno nije bilo dovoljno”, svjedoči on.

Piše da pored sve ove agonije koju su prolazili zdravstveni radnici, pacijenti i njihove porodice, ta ista Vlada koja je uz pomoć svojih korumpiranih podanika, lokalnih političara, urušila zdravstveni sistem, vladavinu prava i dostojanstvo svojih građana, nije dozvolila dolazak stručnih timova ljekara, pre svega iz Poljske, Bosne i Hercegovine i Turske.

{module Oglas 2 – 2020}

“Jasno mi je zbog čega. Tada bi cijeli svijet video nebrigu i neuslove u kojima žive, rade i liječe se građani Srbije, prije svega Sandžaka, jer mi smo decenijama u kandžama potkupljenih političara koji tobož predstavljaju i brane naše interese, a u stvari su slijepi poslušnici i za funkciju prodaju svoj narod i njegovo dostojanstvo”, izričito ocjenjuje Avdo.

Podsjeća da je u ovoj borbi je izgubljeno mnogo života, ali poručuje da oni neće biti uzaludno protraćeni.

“Istina konačno mora izaći na vidjelo, a njihova imena neka budu podsjetnik i svjedočanstvo koliko nebriga i korupcija zla nepovratne štete mogu nanijeti. Neka je milost Božja na dušama umrlih, a nama pouka i poruka da se za pravdu, istinu i dostojanstvo borimo do kraja”, poručio je Avdo Zimonjić.

Izvor: SNews

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker