MORAĆE IZOLACIJE I KARANTINI – Dr Kon o NOVIM MERAMA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

– Izdržljivost sistema je na granicama. Punjenja bolnica će i dalje biti, bez obzrira na to što je u Beogradu došlo do stabilazacije situacije – istakao je danas dr Predrag Kon.

sdfghsrhttr

{module Oglas 1 – 2020}

On je gostujuću na TV Prva rekao da ćemo u toku ove nedelje videti efekte mera.

– U Beogradu se već vidi blagi pad, ali i dalje je pritisak na bolnice veliki i to naročito u prestonici. I dalje se veliki broj Beograđana leči van svog grada – rekao je dr Kon i dodao “da ćemo već već danas imati od 1.200 do 1.400 za Beograd, a u toku ove nedelje između 1.400 1.800, za razliku od ranije kada je bilo između od 1.800 do 2.200”.

Hospitalizacija i dalje vrlo visoka

Na visokom nivou broj novozaraženih se stabilizovalo i u Novom Sadu, dodao je.

– Sada je najvažnije da je hospitalizacija i dalje vrlo visoka i to je najveći problem – istakao je dr Kon i dodao da je “izdržljivost zdravstvneog sistema na svojim granicama i da nema ništa da može da izdrži bezgranično”.

Na konstataciju voditeljke da će uskoro slava Sveti Nikola, pa onda Nova godina i božićni praznici, dr Kon je rekao da je tu “najvažniji od svega dolazak naših iz inostranstva”.

{module Oglas 0 – 2020}

“Moraće karantini i izolacije”

– Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izlolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku – rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka “kompletno predložila šta će da se radi” i naglasio da je “zatvaranje granica nemoguće”.

– Predložili smo šta treba da se radi, medicinski deo kriznog štaba. Nema alternative, alternativa je ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi, razviće bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, to ne može da se očekuje da Srbija izdrži. Zatvaranje granice je nemoguće, ako država donese mi to nećemo imati ništa protiv. Jasno je da mora tek da se raspravi – rekao je dr Kon.

Što se tiče dočeka Nove godine i to što su mnogi građani već rezervisali proslavu, dr Kon je rekao da “nije realno to što rade”.

Srbija u piku

– Mi smo sada u piku, to je sam vrh talasa. Beograd je u tom piku bio prethodne dve nedelje gde je kriva bila na visokom nivou. Ona će vrlo polako padati, nemamo dramatične restriktivne mere, videćemo kojom će brrzinom opadati. Ostali deo Srbije, neka mesta imaju veću prisutnost virusa na broj stanovnika, to će kod njih biti drugačije. To je fenomen prelivanja, gde prvo krene, prvo i počne da pada – rekao je dr Kon.

“Ako nismo u stanju da shvatimo, država sve da zatvori”

O mogućim novim merama i zatvaranjima danima pranika, dr Kon kaže:

– Mere su na snazi. Mogu samo svoje mišljenje da kažem – ako nismo u stanju da shvatimo ovu situaciju, onda to država jednostavno mora da prihvati i da zatvori sve. To s obzirom na ono što se prenosi za Aranđelovdan, za 21. novembar, po informacijama koje imam to je slavljeo u krugu najuže porodice i masovno je prihvaćeno da se ne prave velika slavlja – ispričao je dr Kon i dodao da je “normalno da imate izuzetke”.

{module Oglas 2 – 2020}

Ranije danas je i direktor Infektivne klinike KCS doktor Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

– Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami – istakao je Stevanović i dodao da nam u ovom trenutku jedino što može da nam pomogne jeste poštovanje mera.

– Izaći ćemo iz svega ovoga, jedino što je najpametnije jeste da se nose maske, drži distanca, koristi dezinfekcija. Najvažnija je maska i ništa drugo nije važnije. Sve ovo što se radi u smislu organizacije dodatnih kapaciteta, pravljenje bolnica, to je nešto što će istorijski ostati zapisano. Suština je da se pojavljuju kapaciteti, na samoj smo granici prihvatljivosti pritiska na lekare i angažovanosti osoblja. Situacija i herojstvo zdravstvenih radnika se neće zaboraviti, ostaće zabeleženo i biće onih koji će o tome pisati -zaključio je dr Kon.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.486 osoba, njih 5.809 je pozitivno, dok je nažalost 58 osoba preminula.

Prema poslednjim podacima MInistarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 278 pacijenata.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker