Ljajić: Sve apoteke dobijaju maske; možda bude poskupljenja južnog voća

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“I ja sam tražio peršun u svojoj piljari i nisam ga našao, pa ne može da kaže da postoji nestašica peršuna”

tan2020 3 20113393261 830x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ukazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske, kao i da nema nikakvih nestašica osnovnih namirnica.

Ljajić je, za RTS, naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na 7 dolara. Objasnio je da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa prouvodnjom kada je počela pandemija i tek ponovo počinju da ih prave.

Turska, koja je drugi svetski proizvođač, prema njegovim rečima, zaustavila je izvoz dok ne zadovoljni domaću potražnju.

– Očekujemo ove nedelje iz Kine novu isporuku od 10 miliona maski. Dobra vest je i što su domaći proizviđači krenuli sa proizvodnjom. Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke. Očekujemo i komercionalne isporuke iz Kine – objasnio je Ljajić.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Kada je reč o južnom voću ukazao je da će sigurno dolaziti do usporenog snabdevanja i možda i povećanja cene zbog tražnje, ali i cene transporta.

– Putnički saobraćaj je obustavljen, ali ne i transport robe – dodao je on.

Upitan da li postoji nestašica kafe na svetskom nivou, kako neki mediji pišu, Ljajić je kazao da veruje a je isto objašnjenje i za kafu.

Kazao je da mu niko iz trgovinskih lanaca nije ukazao na nestašicu kafe niti da bi mogao da bude problem u budućnosti.

– Ne očekujem nestašicu, ali očekujem da će doći do navale na kafu nakon vašeg pitanja, jer je važnije pitanje da li neće biti kafe, od mog odgovora da nema problema – dodao je Ljajić.

Na konstataciju da je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o zabrani gomilanja osnovnih životnih namirnica i da li postoji mogućnost da se to učini i kod nas, Ljajić je rekao da nije razmišljano o tome, ali da je donet čitav niz mera.

Upitan za nestašicu crnog i belog luka Ljajić je rekao da je on juče tražio peršun u svojoj piljari i nije ga našao, pa ne može da kaže da postoji nestašica peršuna.

– Ne može se ni u najboljim uslovima naći sve u svim prodavnicama. Osnovne životne namirnice možete pronaći u svakoj opštini. Ako tražimo šta nema, naći ću 50 prodavnica gde ne možete naći određeni proizvod. Apelujem da je ovo vanredna situacija i da moramo biti strpljivi – poručio je on.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Što se tiče vesti o zapleni medicinske opreme namenjene Italiji od strane Poljske i Češke Ljajić je kazao da je video tu vest, ali da mu ona deluje suviše nadrealno.

Što se turizma tiče ukazao je da je predsednik Srbije najavio paket ekonomskih mera, a deo će se odnositi upravo i na ovaj sektor koji je jedan od najviše pogođenih.

Podsetio je da postoje već mere koje pomažu privredi, kao što je moratorijum na otplatu kredita, te je izrazio uverenje da će biti na raspolaganju sredstva Fonda za razvoj.

Upitan za prodavnice za penzionere kazao je da je siguran da će prodavnice biti otvorene u istom periodu i u narednom periodu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.