Liječe se kod kuće, pa za 100 EURA IZNAJME BOCE S KISEONIKOM, ljekari upozoravaju: TO JE OPASNO!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Porastom broja zaraženih korona virusom u Srbiji sve veći broj obolelih je na kućnom lečenju, a mnogi od njih već su počeli da iznajmljuju boce s kiseonikom. Lekari upozoravju da je veoma opasno tako nešto raditi na svoju ruku!

ztjtzijru76

{module Oglas 1 – 2020}

Na internetu cveta iznajmljivanje mobilnih koncentratora kiseonika, za uglavnom oko 100 do 120 evra mesečno, uz 100 evra depozita.

Ipak, ovaj aparat moguće je iznajmiti i nešto povoljnije, za 90 evra mesečno, uz depozit od 50 evra koji se, kako piše na oglasu, “vraća po isteku iznajmljivanja ukoliko nije došlo do mehaničkih oštećenja na koncentratoru.”

Prodavac navodi i to da aparat “spada u najtiše koncentratore sa bukom ispod 40 decibela”.

Takođe, u oglasima se uglavnom ističe da je reč o “aparatima koji se odlikuju vrlo malom potrošnjom električne energije, senzorom za „čistoću“ kiseonika, jednostavnim rukovanjem i održavanjem, malim dimenzijama i savremenim dizajnom.”

{module Oglas 0 – 2020}

Za one dubljeg džepa koji žele da kupe električni koncentrator kiseonika, moraju da izdvoje od 850 do 1.800 evra za polovne, kako prodavci najčešće navode na internet oglasima “svega nekoliko puta korišćene”.

U slobodnoj prodaji mogu se naći i novi koncentratori za kiseonik, a njihova cena uglavnom se kreće od oko 2.500 evra.

Pored toga, cveta i prodaja malih digitalnih pulsnih oksimetara kojima se meri nivo saturacije, to jest neinvazivna zasićenost kiseonikom u krvi, koji mogu da se nađu po ceni od 2.000 pa sve do 8.000 dinara.

Interesantno je i to da je reč o “svežim” oglasima za ovu vrstu medicinske opreme, te su na Internetu posebno buknuli od oktobra do sada.

{module Oglas 2 – 2020}

 

Lekar upozorava: Više štete nego koristi

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, međutim, upozorava da takav aparat nikako ne sme da se koristi bez savetovanja s lekarom.

– To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju lekove po principu “zato što ga koristi moja komšinica”. Oni kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik se hospitalizuju i isključivo doktor treba da odredi protok kiseonika. Ne može neko tek tako laički ili na osnovu Gugla i uputstva da uzima kiseonik jer može sebi da napravi više štete nego koristi. Drugo, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima obolelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija – navodi on za “Kurir”.

Lekari inače, neprestano upozoravju da je lečenje kod kuće veoma opasno, da to nikako ne treba da rade, jer se dešava da se toliko zakomplikuje situcija da je posle lečenje dosta teže i duže.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker