Konya pomaže bratskom Novom Pazaru: Stiže bolnička oprema u vrijednosti većoj od 300 hiljada eura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ukupna vrijednost donacije je veća od 300 hiljada eura, a realizovana je preko Turskog Crvenog pomumjeseca (Kizilay), dok je Grad Konya je snosio troškove prevoza do Novog Pazara

thumbs b c 21f3a52202ec3160129f026b93a58db7

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Iz turskog grada Konye u Opštu bolnicu u Novom Pazaru stigla je prva tranša pomoći od ukupno 400 električnih kreveta sa pratećom opremom, medicinskim aparatima i inventarom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova pomoć stiže sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Necmetin Erbakan iz turskog grada Konya, a zahvaljujući zalaganju dvojice doktora, Jusufa Šukurice iz Novog Pazara i Izeta Šalje iz Tutina, koji su devedesetih godina došli na studije u taj grad.

Prema riječima Šukurice ova donacija je ostvarena zahvaljujući dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta “Necmetin Erbakan”, Celalettin Vatansevu koji je odlučio da gotovo nov bolnički inventar bude usmjeren za novopazarsku bolnicu.
{module Oglas 2019 – U članku 0}
“Organizovali smo da skoro nova oprema dođe do Novog Pazara. Nadam se da će ta saradnja biti još bolja, jača i sigurnija, a sve to kada se sastavi na jedno mjesto doprinjeće da ukupan tretman za ljude koji gravitiraju ka medicinskom centru u Novom Pazaru bude puno bolji, komforniji i bolji. Ide sve u tom smjeru da bude u dobrobit našem narodu i našem Sandžaku”, rekao je Šukurica za AA.

Ukupna vrijednost donacije je više od 300 hiljada eura, a realizovana je preko Turskog Crvenog pomumjeseca (Kizilay), dok je Grad Konya snosio troškove prevoza do Novog Pazara. Donacija obuhvata 400 ortopedskih ležajeva za pacijente, oko 250 nadkasani i isto toliko stolova uz krevete, pet inkubatora za novorođenčad, krevet za fototerapiju i novoređenčad, pet novih hirurških aspiratora za operacione blokove i hirurške ambulante, te kuhinjsku opremu i inventar namjenjenu za bolničku kuhinju koja će omogućiti lakše i bolje uslove za pripremu hrane za osoblje i pacijente bolnice.

Prema riječima Šukirice od zvaničnika Grada Konye su dobili i obećanje da se renovira ili izgradi novo infektološko odjeljenje u Novom Pazaru

“Drago mi je da se ovako nešto dešava jer naš medicinski centar u Novom Pazaru polako prerasta u jedan regionalni centar što je izuzetno bitno za sve građane Novog Pazar ali i čitavu regiju u kojoj gravitiri blizu 300 hiljada građana”, ističe Šukurica i naglašava da je od dekana Medicinskog fakulteta Celaletina Vatanseva obećano da ljekarima iz Novog Pazara koji su završili ili su na specijalizaciji omogućena doedukacija na toj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi u Turskoj.

Inicijativu za ovu pomoć, kao i saradnju i bratimljenje Novog Pazara s Konyom pokrenuli su utjecajni Bošnjaci u tom gradu dr. Jusuf Šukirica iz Novog Pazara i dr. Izet Šalja iz Tutina. Kako se i sami slažu, preuzevši ulogu sandžačkih ambasadora, sada poznati doktori koji žive i rade u Konyi, Šukurica i Šalja su devedestih godina došli u Tursku i do sada su, kako ističu, uspjeli da naprave prijateljstva sa dobrim i utjecajnim ljudima u ovom gradu koji mogu i hoće da pomognu.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
“To naše prijateljstvo iskorišćavamo za naš narod, za naš kraj, grad. Pored mene u ovoj donaciji je koordinirao dr. Izet Šalja. On je više odrađivao posao sa predstavnicima Grada Konye, a ja sa Crvenim polumjesecom. Bitno je da smo odradili donaciju i da naš narod bude liječen u boljim uslovima i bolje tretiran”, poručio je Šukurica, inače već poznati stomatolog u srcu Anadolije.

Direktor opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Meho Mahmutović je potvrdio da će stručno odoblje koje došlo iz Konye montažu i postavljanje savremenih kreveta početi već naredne sedmice.

On je naveo da će se ovom dnoacijom omogućiti kompletna zamjenu postojećih kreveta, savremenijim i boljim, čime će se znatno poboljašti uslovi za boravak i liječenje pacijenata.
.
Ostale dvije tranše sa bolničkim inventarom i opremom iz Konye u Novi Pazar će biti dopremljene krajem ovog mjeseca, a za početak novembra ove godine se najavljuje i dolazak zvaničnih delegacija Turskog crvenog polumeseca i Grada Konye u Novi Pazar.

Novi Pazar je odlukom lokalnog parlamenta, od prije mjesec dana. bratski grad sa gradom Konya, u centralnoj Anadoliji.

(Anadolija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex