Kon potvrdio: Do juna tri puta više mrtvih nego što je prijavljeno

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Obradio sam podatke do juna mjeseca – tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od Covid-19 nego što je bilo pismeno prijavljeno, izjavio je epidemiolog dr. Predrag Kon gostujući u “Pregledu dana” NewsmaxAdria.

predrag kon 6 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, a to sam već objašnjvao, ukoliko ne prođe određeni period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je dio obrasca u skladu sa zakonom.”, istakao je dr. Predrag Kon, prenosi Nova.rs.

Podsjetimo, prema navodima BIRN, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopćenog broja za taj period, koji iznosi 244.  BIRN je svoje istraživanje objavio na osnovu uvida u podatke koji su dio zvaničnog državnog informacionog sistema Covid-19.

On je, kako ističe – obradio podatke do juna meseca.

“Do juna je bilo  tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno”, navodi Kon.

To je nastalo zbog, ističe – kompjuterskog programa.

{module Oglas 0 – 2020}

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu da tvrdim zašto – negdje od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše”, rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti.

“Morate da se adaptirate”, naveo je.

Ispitivanje proteklih slučajeva, kaže nije bila interna kontrola već njegov “lični rad”.

“Koristio sam statističke podatke, takozvanu mortalitetnu statistiku. To su obrsasci koji jedan deo imaju čisto statistički, dok drugu čini potvrda o smrti. Ta potvrda o smrti ima tri dijela: neposredni uzrok smrti, osnovni uzrok smrti i posredne uzroke smrti. Sve podatke dobio sam iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jer, nakon što Zavod za statistiku obradi podatke šalju ih nazan na kontrolu šifriranja”, ističe Kon.

On navodi da prijave smrti u pisanoj formi stižu ranije, a potvrde o smrti kasnije, poslije dva mjeseca.

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”und” dir=”ltr”>Kon potvrdio za <a href=”https://twitter.com/hashtag/PregledDana?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#PregledDana</a> <a href=”https://twitter.com/NewsmaxAdriaBG?ref_src=twsrc%5Etfw”>@NewsmaxAdriaBG</a> – Do juna tri puta više mrtvih od prijavljenih <a href=”https://t.co/BH8AyT2OVn”>https://t.co/BH8AyT2OVn</a> <a href=”https://t.co/ft2nmvLEkp”>pic.twitter.com/ft2nmvLEkp</a></p>&mdash; TV NOVA S (@tvnova_s) <a href=”https://twitter.com/tvnova_s/status/1311029916331323392?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 29, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

{module Oglas 2 – 2020}

Izvor: Nova.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex