Kon objasnio proceduru pri ulasku i izlasku iz Srbije, nema besplatnog testa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Kad mi putujemo, to će zavisiti od zemlje u koju putujemo. Za sada se ne može putovati u EU bez posebnih odobrenja. Što se tiče ostalih, zavisi od mogućnosti saobraćaja. Ukoliko budu tražili test, moći će u Srbiji i biće određene laboratorije u Srbiji i cijena od strane nadležnih. Neće biti besplatnog testiranja, to nije ni za očekivati u ovoj situaciji”, objasnio je epidemiolog Predrag Kon.

predrag kon 6 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Kon je objasnio kako će izgledati kada se budemo vraćali iz inostranstva, kao i kada stranci budu dolazili u Srbiju, prenosi N1.

“Strani državljani koji ulaze moraju da imaju odobrenje od vladine komisije, koje dobijaju u ambasadi ili konzulatu i moraju da imaju sa sobom test, koji nije stariji od 72 sata, PCR test kojim potvrđuju da su negativni. Kada dolaze u Srbiju, srpski državljani mogu ili da imaju test koji nije stariji od 72 sata, a druga mogućnost je da idu u samoizolaciju 14 dana. Oni mogu uvijek da se testiraju i plate, a to neće imati uticaja na samoizolaciju, jedina mogućnost da izbegnu je da imaju test pri ulasku”, objašnjava Kon.  

Što se tiče cene samog testa, Kon kaže da se na Kriznom štabu pominjalo 6.000 dinara i da su to saznali od Republičkog fonda.

{module Oglas 0 – 2020}

“Da li će ta cijena ostati… Na to ide niz dodatnih poslova, pa koliko košta sama usluga, očekuje se da će biti uvećano za taj iznos. Cijenu će da formiraju nadležni, a zavisi i od samih laboratorija koje imaju svoje cenovnike. Ima 12 laboratorija gdje može da se radi PCR, pitanje da li će sve da se prijave. Svi privatnici koji hoće da rade, mi nemamo privatne laboratorije sa takvim potencijalom, ako bi se i pojavile, morale bi da prođu validaciju i da se prijave i registruju da mogu to da rade”, navodi Kon.

Srbija će 1. juna u potpunosti otvoriti granice za protok ljudi sa četiri zemlje iz okruženja. Od početka narednog mjeseca biće otvorene granice sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.   

“Potpuna otvorenost kao i prije pojave kovida. Ima medicinskog opravdanja jer je u tim zemljama identična situacija kao kod nas, izlazi se iz epidemije. Kada se odnosi na te zemlje koje nisu članice EU, nema razloga da ne bude liberalizacije, to je jednostrano, dalje zavisi od međusobnog dogovora zemalja i mislim da će ići tim tokom”, naveo je.  

Govoreći o odlasku na ljetovanje u inostranstvo, Kon kaže da najveću sigurnost osjeća u Srbiji i dodaje da zemlje uglavnom imaju PCR test, ali da je teško reći kako ćete da se vratite ako negdje odete. 

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker