Ko ne plati kaznu za prekršaj neće moći napustiti zemlju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog neke neplaćene kazne, ne samo kad je u pitanju saobraćajni prekršaj, onaj ko nije provjerio da li se njegovo ime nalazi u Registru neplaćenih kazni mogao bi biti vraćen s granice.

Ista provjera vrši se I prilikom ulaska u zemlju. Kako se najčešće krše propisi u saobraćaju realno je da je najviše takvih prekršaja. Međutim, ima I drugih, ako neko ne plati račun za struju ili se računi nagomilaju, ili, između ostalog,  da je podnesena prekršajna prijava zbog nelegalnog brojila.

Radi se sprovodnica do podružne policijske uprave. Dešavalo se da ljudi iz Novog Pazara koji se vraćaju iz Njemačke budu zaustavljeni na granici zbog neplaćenog računa za struju ili nelegalnog strujomjera gdje su kazne po 120 hiljada dinara ili veće I on ne samo što plaća kaznu već I kompletne troškove njegovog sprovođenja, vođenja postupka I svega ostalog, kaže prof.dr. Enver Međedović, Prekršajno pravo, IUNP

Postoje načini I kako da se neugodna situacija prevaziđe na licu mjesta mada, tu nije kraj.

Postoji nekoliko mogućnosti za prevazilaženje problema. Ukoliko postoji neka područna pošta, banka ili mjenjačnica možemo se vratiti I uplatiti račun I onda preći granicu. Međutim, I kad se plati kazna oni traže da se ode do suda, da se tamo razduži uplatnica I da bukvalno stigne u tu vrstu provjere koja postoji na granicama.

Tako da ko ne plati kaznu za prekršaj neće moći napustiti zemlju

Ono što možemo naći u praksi, na graničnom prijelazu Preševo prema Makedoniji ima slučajeva da na dan vrate jednu do dvije osobe a a onda ima slučajeva da u deset dana ne vrate nijednu osobu zbog neplaćenih kazni. Kad sam putovao za Njemačku prije godinu dana jednog mladića su vratili zbog neplaćenih kazni za vezivanje pojasa koji nije platio u određenom vremenskom periodu. Morao se vratiti, platiti da bi prešao granicu, kaže prof. Međedović

Građani mogu izvršiti provjeru jednostavnim pristupom Registru neplaćenih novčanih kazni dostupnom preko Ministarstva pravde, jednostavnim unosom imena, prezimena I jedinstvenog matičnog broja

Možemo provjeriti za sebe. Možemo I za druge ali uvijek postoji opasnost jer korištenje tuđih podataka također predstavlja krivično djelo za šta je predviđena novčana kazna u iznosu od 50 hiljada dinara.

Stoga, poručuje, ukoliko se krene na daleki put ili uopšte ako se izlazi iz zemlje prethodno treba provjeriti da li se ime nalazi u Registru neplaćenih kazni. I naravno, isključivo za sebe jer bi u suprotnom moglo dodatno koštati.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker