Ko ne može lično, 100 eura podiže nakon što plati notara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Poštanskoj štedionici traže punomoćje ovjereno kod notara za podizanje sto eura sa računa penzionera koji ne mogu lično da dođu na šalter.

h 55219255 1024x683

{module Oglas 1 – 2020}

“Penzioneri koji primaju penzije ‘na kuću’ ne mogu na isti način da podignu i sto eura. Mora neko iz porodice da ode u Poštansku štedionicu i uzme obrazac koji mora da ovjeri notar kao punomoćje, i onda odnese ponovo u Štedionicu”, rekla nam je čitateljka koju su danas vratili sa šaltera te banke.

Iz Udruženja banaka Srbije za Nova.rs kažu da je Narodna banka Srbije obavestila sve banke da se od 15. maja vraća uobičajeni način podizanja penzija, odnosno gotovog novca.

“Treba naglasiti da je najvažniji razlog za povratak na redovni režim bankarskih usluga bezbednost samih klijenata odnosno sigurnost njihovih transakcija”, kažu iz UBS.

To u praksi znači da rođaci i prijatelji više ne mogu da podižu novac za penzionere kako su to radili tokom vanrednog stanja.

{module Oglas 0 – 2020}

“Ukoliko penzioneri koji penziju primaju na kućnu adresu, a kojima su otvoreni namenski računi u Banci Poštanska štedionica, nisu u mogućnosti da lično podignu penziju ili sto eura državne pomoći, razmatraju se opcije da im se novac dostavi na drugi način”, kažu za Nova.rs u Ministarstvu finansija.

“Trenutno se u saradnji sa drugim nadlježnim institucijama radi na najboljem rješenju, a kako bi se izbegle moguće zloupotrebe, s obzirom na to da je reč o licima koji nisu klijenti banke”, rečeno je u tom ministarstvu.

U Javnobilježničkoj komori potvrđuju da su nadležni za ovjeru potpisa na punomoćjima i da to mogu da urade i kada se punomoćje odnosi na isplatu državne pomoći od sto eura za penzionere koji ne mogu lično da podignu taj novac, ali naglašavaju da odluka o tome treba li overavati punomoćje nije na njima.

“Odluka o tome da li je takvo punomoćje građanima potrebno, ne zavisi ne zavisi od javnih bilježnika, već to svojim pravilima određuju banke. U načelu, možemo da kažemo da je za podizanje novca sa tuđih računa uvek potrebno overeno punomoćje, odnosno odgovarajuće ovlašćenje, ali da je odluka o tome na bankama”, rekli su za Nova.rs u Javnobeležničkoj komori.

Inače, ovjera punomoćja kod notara je 2.250 dinara.

{module Oglas 2 – 2020}

Izvor: Nova.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex