Kladničanin: U Novom Pazaru je kao 1911, kad je bila kolera

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Situacija u Sandžaku podseća na 1911. godine, kada se Novi Pazar suočio sa epidemijom kolere, ocenio je Fahrudin Kladničanin, izvršni direkto Akademske inicijative Forum 10 i istakao da se na pojavu pandemije koronavirusa gledalo sa podozrenjem, uz česte kvalifikacije da je ‘daleko od nas’ i ‘neće to ovde’.

novi pazar 020720 foto irfan ličina nova rs 5 725x483

{module Oglas 1 – 2020}

“Kada je konačno korona svratila i u našu čaršiju, postali smo svesni da je to virus koji postoji, da se od njega oboleva i da od njega umiru ljudi. U vreme vanrednog stanja Novi Pazar je bio primer u poštovanju propisa, ali opustili smo se onog momenta kada je odlučeno da preko noći raskrstimo sa koronom i vratimo normalnom životu, odnosno sprovedemo izbore” rekao je Kladničanin za portal Novosti iz Zagreba.

On podseća da su u jeku vrlo ozbiljne epidemiološke situacije u Novom Pazaru glavne političke stranke organizovale su skupove.

“Situacija je izmakla kontroli i sada se suočavamo sa nesagledivim posledicama. Opština bolnica je pred kolapsom, preko 60 doktora i medicinskih radnika je zaraženo, nedostaje ljudskog kapaciteta da odgovori potrebama građana i pruži im medicinsku pomoć. Već danima kruže snimci koji podsećaju na italijanski i španski scenario. Niko ne spori da je država pružila pomoć Opštoj bolnici, ali bolnica se suočila sa izazovom koji nije mogla da reši. Danima imamo dezinformacije i nedostatak zvaničnih podataka o broju mrtvih i zaraženih i o realnom stanju u Opštoj bolnici” opisuje stanje u Novom Pazaru.

{module Oglas 0 – 2020}

Kladničanin dodaje da je i on pozitivan na koronu, mada je, kako kaže, “kao deklarisani hipohondar maksimalno sam vodio računa o zaštiti” i nije bio opušten ni u periodu kada je ukinuto vanredno stanje.

“Kao neko ko radi u organizaciji civilnog društva, moja radna obaveza je bila da pratim političko-društvenu situaciju u zajednici i mislim da sam imao kontakte sa osobama koje su bile pozitivne, a da ni one to nisu znale. Iskustvo mi govori da je neophodno reagovati onog momenta kada se pojave prvi simptomi jer, kako je rekla naša epidemiološkinja Ana Gligić, virus je najperfidniji oblik postojanja i to moramo da imamo na umu” naglašava.

Govoreći o pomoći države, ističe da “ne želi da veruje da su građani i građanke Sandžaka prepušteni sami sebi”

“Želim da verujem da će im država Srbija pomoći, da će ta pomoć stići na vreme i da će doprineti suzbijanju trenutne pandemije. Bošnjaci u Sandžaku su lojalni partneri ovoj državi, režimu i svim politikama u Beogradu evo već 30 godina. Premijerka je posetila Novi Pazar kako bi se uverila da li je situacija pod kontrolom. Poseta je izazvala veliki revolt u zajednici, građani suočeni sa strašnim problemima i nezadovoljstvom dočekali su je zviždanjem i pozivanjem na odgovornost. Ključno u celoj ovoj situaciju je pitanje odgovornosti” zaključuje on.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker