KAZAHSTANAC ROĐEN KAO MUSLIMAN PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: Porodica ga se odrekla, dobio otkaz u vojsci, a utočište našao u Srbiji!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rođen sam pre 47 godina u muslimanskoj porodici u Kazahstanu. Upoznao sam 2006. pravoslavnog monaha, koji mi je poklonio Bibliju. Čitao sam, malo proučavao i rešio da promenim veru. Moja porodica to nije prihvatila, odrekli su me se svi do jednog! Kada su mi okrenuli leđa, rešio sam da se preselim u Srbiju, priča za Kurir Sarsenov Baha, koji je pre nekoliko dana postao prva osoba koja je dobila srpsku putnu ispravu za izbeglice, a na koju je čekao devet godina.

  • Mnogo mi znači, sada mogu negde i da otputujem. Planiram da idem na letovanje u Tursku, zavisi od novca. Srećan sam jer će ova putna isprava ljudima koji imaju status kao ja olakšati život.

Pravoslavno ime mu je Bogdan.

  • Bio sam vojnik u Kazahstanu. Vraćao sam se s posla i sreo sam monaha. Pričao mi ja za božju ljubav, za istinu. To sam čuo prvi put i bilo mi je interesantno. Posle mi je poklonio i Bibliju i počeo sam da čitam Novi zavet. Čitajući, našao sam istinu. Postao sam hrišćanin. Roditelji su me se odrekli, žena me je ostavila i dobila starateljstvo nad ćerkom. Porodica je raskrstila sa mnom pošto sam, kako oni kažu, postao sektaš – govori Baha.

Njegov otac je čak okupio sve rođake, došao je i imam iz džamije, i pred svima njima odrekao se sina.

 Čak me je otac isekao nožem po ruci kad sam mu rekao da menjam veru! U ruci mi je bila Biblija, a on me je isekao nožem.

Bilo mu je teško. A onda je dobio otkaz i završio iza rešetaka.

  • Vojnici u Kazahstanu ne smeju da idu ni u džamiju ni u crkvu, možemo da verujemo, ali samo u kući. Ja sam počeo da delim ljudima jevanđelje, a to je bilo kršenj vojničkoge zakona. Istinu sam hteo da podelim s mojim narodom, da im kažem da ima Boga i da Bog može da promeni život. Išao sam i u onkološki dečji centar da podelim jevanđelje i zbog toga su me uhapsili – priseća se Baha.

Kaže da u Kazahstanu nije problem biti pravoslavac, ali je problem ako musliman pređe u pravoslavlje, jer društvo to ne prihvata iako se međusobno druže. Iza rešetaka je proveo 30 dana, a iz zatvora ga je izvukao monah, koji mu je 2015, u septembru, kupio kartu za Srbiju.

  • Rekao je: “Letiš u Jugoslaviju, to je pravoslavna zemlja, tamo možeš bezbedno da živiš.” Došao sam. Pre toga nisam čuo za Srbiju, jesam za Jugoslaviju, i to zato što su vaši ljudi dolazili u Kazahstan da grade hotele. Stigao sam sa 150 dolara, odseo u hostelu. Išao sam u UNHCR, posle i u Beogradski centar za ljudska prava, i tako je počela moja procedura za dobijanje statusa izbeglice. Bio sam i nekoliko dana u kampu za azil u Krnjači.

Tražio je posao, radio je u početku i selidbe, a kasnije se zaposlio kao fizioterapeut u jednom salonu u Novom Sadu. Zvanje fizioterapeuta stekao je još u Kazahstanu, dok je radio u vojsci.

  • Već 26. decembra 2015. dobio sam azil. Tada mi je laknulo jer imam zaštitu, osećam se bezbednije. Mogu da živim ovde u miru, da radim. Učenje srpskog ide malo teže, ali učim jezik svakodnevno u komunikaciji sa ljudima, kroz Bibliju, čitajući…

U međuvremenu pronašao je posao u studiju lepote u Beogradu, u kom radi poslednje četiri godine.

  • Najčešće idem u Hram Svetog Save. Sada postim i pripremam se za Uskrs, znam za običaje i farbanje jaja. Volim i sarmu, a mnogo prijatelja me zove na svoje slave – kaže Baha, koji namerava da, ukoliko se ponovo oženi, počne i da slavi slavu.

Kurir

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije

Ne znam zašto se ovakve lične ispovesti publikuju? Vera je intimno pravo svakog pojedinca i nije ničija briga osim njegova. Iskreno ne volim one “fluktuirajuće” odnosno “plivajuće” vernike. Ako je čovek pronašao nešto u Pravoslavlju, u redu je ali, to nikako ne bi trebala da abude vest za široku publiku. Isto kao i one priče kada hrišćanin menja veru iprelaskom u Islam.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Razumijem i njega, poverovao je u Hristovu riječ i eto…
A opet razumijem i njegove roditelje, to je sredina konzervativna kao nekad mi, nije vjera bilo šta nego srž i kulture i vrijednosti i svega u jednom normalnom narodu.
Na osnovu ove priče se može napraviti rekonstrukcija islamizacije Srba, kako je to teklo i kako je njima bilo u većini slučajeva da ostave svoju vjeru i uzmu novu pa još od porobljivača.
Od 10 takvih priča 9 je bilo poput ove…

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Kancerogen si.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Istinoslovan druže

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex