Kako je broj izlečenih u Srbiji za dan skočio za 4.000?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Broj izlečenih pacijenata u Srbiji od virusa korona za samo jedan dan porastao je za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice.

aSDFGHJKL

{module Oglas 2 – 2020}

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno ne medicinskih razloga za to.

Razlog je, kaže doktorka Kisić Tepavčević nova reklasifikacija pozitivih na virus.

Ona kaže da je u petak na Kriznom štabu doneta odluka da se dosadašnji “strog” pristup nadzora nad Kovid19 “telaksira”.

Naime, kako kaže za Tanjug, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

{module Oglas 1 – 2020}

Na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6. 931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11. 056.

“Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bio trkiveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora”, navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

{module Oglas 0 – 2020}

U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

“U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifiakcija statusa svih pozitivnih slučajeva”, kaže Kisić.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti PCR testiranja imala jedan od “najkonzervativnijih” pristupa u nadzoru nad Covid19, uključujući, podseća, i intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije.

Podseća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima SZO, dodaje, prihvaćeno je i da je za izlečenje od Covid19 potrebno najmanje dva negativna PCR testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajajnju od najmanje sedam dana i jednog negativnog PCR testa, slati su na kućnu izolaciju od dve nedelje, nakon čega bi ponovo radili PCR test, koji ako je negativan, označavali bi se kao zdravi.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboleo trajao i dva meseca, ukazuje Kisić, imajući u vidu, dodaje, da je vreme hospitalizacije traje od dve do tri nedelje, plus vreme koje potrebno za čekanje PCR testa i vreme kućne izolacije od 14 dana.

Po novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.

Izvor:Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.