Još troje Vranjanaca primilo Fajzer, pa kinesku vakcinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Slađan Antić iz Vranja nije jedini koji je ljudskom greškom primio dve različite vakcine protiv korona virusa. Kako prenose mediji, desila su se još tri istovetna slučaja, a o svemu je obavešten i Institut za javno zdravlje Srbije “Batut”.

Lekar i dve medicinske sestre koji su bili prisutni na vakcinaciji Vranjanca Slađana Antića kada je primio pogrešnu vakcinu, biće vraćeni na svoja radna mesta i više neće moći da vakcinišu, saznaje Telegraf.rs. Dalji postupak je u toku, pa će se o novim koracima i kaznama još odlučivati.

Antić je  28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. On smatra da su, kako je rekao za Telegraf.rs grešku napravile sestre koje su unosile njegove podatke iz kartona, i koje nisu obratile pažnju na to što u kompjuteru piše čiju je vakcinu prvo primio.

Nadležni su saglasni da ovo nije smelo da se desi i da procedura nije ispoštovana do kraja, ali se još ne izgovara ime krivaca, jer je u toku nadzor.

“Po meni, grešku su napravile sestre”,  rekao je za Telegraf.rs Slađan Antić, koji je prvo primio Fajzerovu, a zatim kinesku vakcinu protiv korona virusa.

“Nisu gledale kada su unosile podatke. Ja sam dao doktoru karton, a on je prosledio njima, pošto one rade na računaru. Nisu gledale šta piše u kartonu a mogle su da vide sigurno i računaru vakcinu. Doktor je, što je najtragičnije, moj prijatelj, ja sam se sa njim zapričao, i eto šta se desilo. Sve po propisu, dobijam SMS iz e-uprave da se javim u halu na revakcinu, piše i termin. Ja odem tamo, predam svoj karton vakcinacije i čekam. Odem u kabinu tri i tamo se popričam sa doktorom. U međuvremenu dolazi sestra, ja skidam duksericu, daje mi vakcinu i to je to”, ispričao je ranije Vranjanac.

Tog dana čak nije bilo ni gužve, šta više, bio sam jedini. Bio sam tamo u 9.25 sati, nikoga nije bilo ispred mene, bio sam jedini na šalteru:

Doktor mu je u jednom trenutku rekao da ne brine, jer kineska vakcina dobro štiti.

“Ja pitam, kako bre kineska i tu nastaje opšta zbunjenost. Oni kažu da se u hali ne daje Fajzer. Odatle me šalju u Dom zdravlja i tamo se opet hvataju za glavu i na kraj me šalju u Zavod za javno zdravlje tamo me prima dr Goran Ristić, pita kako sam, zove Batut i to je to”, kazao je ranije sagovornik.

Tvrdi da se oseća loše, i da ima neki neopisiv osećaj, kao da mu celim telom mile žmarci.

“Morao sam na PTO i tamo se čudiše ljudi, ali mi dadoše neku terapiju. Od tada imam učestale reakcije i, jednostavno, nisam dobro”, požalio se  Antić.

Na pitanje da li ga sada svi mole da ne podnese tužbu, kaže da je još nije podneo, ali da radi na tome.

“Bio sam baš loše. Malo me je prošlo, ali me još bole grudi, i imam svako jutro nesvestice kada se probudim, a ponekad me uhvati i u toku dana. Neurolog mi je dao lekove, njih pijem, pored svoje terapije koju uzimam zbog šećera”, rekao je.

Direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić je ranije rekla za Telegraf.rs da je verovatno došlo do toga da je on otišao u pogrešnu kabinu.

“Ali, ne bi trebalo da ima nikakve posledice”, rekla je ona ranije.

 Tim povodom su iz “Batuta” naveli da takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata.

Istakli su da se dešavalo da u pojedinačnim slučajevima osobe budu vakcinisane jednom vrstom vakcine, a da budu revakcinisane drugom vrstom vakcine.

“S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste – navodi se u odgovoru “Batuta”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex