JELENI OPET U ŠUMAMA ZLATARA: Posle šest decenija lovište u opštini Nova Varoš naseljeno divljači

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

LOVIŠTE Zlatar ovog leta je obogaćeno sa 12 grla jelenske divljači, čiji će lov biti najstrože zabranjen tokom narednih deset godina. 

RGZTGZRTREREW

A. Rovčanin

{module Oglas 1 – 2020}

Ovo je tek početak projekta koji Lovačko udruženje “Kozomor” realizuje uz finansijsku pomoć države, u okviru kojeg će ponovo biti naseljen jelen na prostoru iz kojeg je istrebljen pre gotovo šest decenija. Savremeno prihvatilište u selu Seništa kod Nove Varoši, dobijaće nove stanare svake godine.

Zlatarskom šumom od ovog leta ponovo će odzvanjati rika jelena. Lovačka puška i lavež pasa neće se čuti proplancima Seništa narednu deceniju. U ovoj oazi, jelenska divljač ovde će rasti, razvijati se, razmnožavati i širiti populaciju na prostoru sa kojeg je decenijama unazad istrebljena, zbog nemara čoveka. Sa odraslim jelenima i košutama, zlatarsku travu pašće i jedno lane.

Slobodan Ljubojević, koordinator projekta u okviru kog su u vrleti Zlatara iz vojvođanske ravnice dopremljeni jeleni, navodi da je krajnji cilj stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta, a samim tim i obogaćivanje turističke ponude celog zlatarskog kraja.

{module Oglas 0 – 2020}

– Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci a zatim tokom jula, nakon teljenja bremenitih košuta, ispuštati u prirodu – kaže Ljubojević.

Ovaj projekat od nacionalnog značaja finansira Republika Srbija preko Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Posle Tare i Studenice, lovište “Zlatar” je treći lokalitet u Srbiji gde se jeleni naseljavaju.

Izvanredan životni prostor za jelensku divljač u Srbiji obavezuju sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništo ali i državne organe, da se ova divljač zaštiti i naseli na sve pogodne životne prostore u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi.

Lovačko udruženje “Kozomor”, koje upravlja lovištem “Zlatar” na površini od 55.900 hektara novovaroške opštine, do kraja godine dobiće novi prostor u selu Božetići.

Oronula kamena zgrada koja je nekada pripadala Zadruzi “Uvac” odlukom lokalne samouprave, pre nekoliko godina, dodeljena je lovcima i preuređuje se u savremen lovački dom. Uz kamen i drvo, tradicionalne materijale podneblja, prizemni deo se adaptira u prostor za okupljanje članova Lovačkog udruženja, dok su u nadograđenom potkrovlju smeštene sobe za noćenje. Lovački dom će, uz bogatstvo lovne divljači i blizinu rezervata “Uvac”, obogatiti turističku ponudu kraja. (Novosti)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker